Καιρός

25 Φεβρουαρίου 2024 06:09

Κακοκαιρία: Κυριακή με έντονες βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες

Διάβασέ μου το...

Που και πότε αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για την Κυριακή προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στην δυτική και νότια Πελοπόννησο και στην δυτική Κρήτη. Αναλυτικά, αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στο Ιόνιο και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά και μεμονωμένες καταιγίδες. Μέχρι τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, στην δυτική και νότια Πελοπόννησο και στην  δυτική Κρήτη. Οι συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στο Ιόνιο 7, πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση, θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές από το μεσημέρι, από το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 με 5 και από το βράδυ έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και από το μεσημέρι με μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και πιθανόν με μεμονωμένες καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στη Μακεδονία. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι έως 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και στα βόρεια με μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου).

Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στα νότια θα ενταθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στη δυτική Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ και στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται αραιές νεφώσεις, που από το βράδυ θα πυκνώσουν. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Δευτέρα

Στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο αρχικά αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη (κυρίως στην νότια), στην Θεσσαλία (κυρίως στην ανατολική), στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής) και στην δυτική Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και πιθανώς στην Εύβοια, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα Δωδεκάνησα και στις νότιες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα), ενώ τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σε μεγάλα υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Γρήγορα στα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στα βόρεια σε ανατολικών και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανσέληνος: Το “Φεγγάρι του Χιονιού” στην Ακρόπολη (εικόνες)

“Αρένα”: ΣΥΡΙΖΑ - Η επόμενη ημέρα

Κατώτατος μισθός: η διαπραγμάτευση, οι προτάσεις και οι διαφορές 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ