Κόσμος

01 Μαρτίου 2024 14:58 Τελευταία ενημέρωση : 01 Μαρτίου 2024 21:15

Κηδεία Ναβάλνι - Μόσχα: Χιλιάδες κόσμου και δρακόντεια μέτρα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μεγάλη ουρά έχει σχηματιστεί μπροστά στην εκκλησία αυτή στην νοτιοανατολική Μόσχα, με κάποιους με δάκρυα στα μάτια και άλλους με λουλούδια να περιμένουν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Κηδεία Ναβάλνι - Μόσχα: Χιλιάδες κόσμου και δρακόντεια μέτρα (βίντεο)
-

Αυτή την ώρα γίνεται στην εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην περιοχή Μαρίινο της Μόσχας, η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, δύο εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του σε ηλικία 47, σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική.

Χιλιάδες Ρώσοι πολίτες παρατεταμένοι κατά μήκος της διαδρομής που πέρασε η σορός του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης και έξω από τη εκκλησία, αποχαιρέτησαν τον Ναβάλνι με δάκρυα στα μάτια, πετώντας λουλούδια και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Μεγάλη ουρά έχει σχηματιστεί μπροστά στην εκκλησία αυτή στην νοτιοανατολική Μόσχα, με κάποιους με δάκρυα στα μάτια και άλλους με λουλούδια να περιμένουν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί έχουν εγκαταστήσει μεταλλικά κιγκλιδώματα σε όλον τον τομέα.

Η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος της οικογένειας Ναβάλνι ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παραταχθεί στους δρόμους, κατά μήκος της διαδρομής προς την εκκλησία .

ΚΗΔΕΙΑ ΝΑΒΑΛΝΙ

Μετά την κηδεία, ο Ναβάλνι θα ταφεί στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα, προς τον νότο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες σπιτιών καθώς οι ρωσικές αρχές φοβούνται μήπως η κηδεία πάρει την μορφή μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προειδοποίησε τους Ρώσους να μην συμμετέχουν σε «μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις», καθώς και ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές «θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο».

Γιούλια Ναβάλναγια:  Σ' αγαπω΄αιώνια

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία όπως και τα παιδιά τους, απέτισε φόρο τιμής στον σύζυγό της στο Χ, ευχαριστώντας τον για τα «26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας».

«Δεν ξέρω πως θα ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω όμως να κάνω το παν ώστε εσύ εκεί ψηλά να χαίρεσαι για μένα και να είσαι υπερήφανος για μένα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω. Οπωσδήποτε κάποτε θα συναντηθούμε. Είχα τόσες πολλές ιστορίες να σου πω που δεν στις είπα, έχω κρατήσει τόσα πολλά τραγούδια στο τηλέφωνο μου για σένα, χαζά και αστεία, γενικά για να είμαι ειλικρινής, φοβερά τραγούδια, αλλά είναι τραγούδια για μας και ήθελα τόσο πολύ να στα δώσω να τα ακούσεις. Και πράγματι θα ήθελα να σε βλέπω πως τα ακούς, γελάς και μετά με αγκαλιάζεις. Σ αγαπώ αιώνια. Αναπαύσου εν ειρήνη. Γιούλια Ναβάλναγια».

Ο αδερφός του Ναβάλνι, Όλεγκ, αποχαιρέτισε τον αδερφό του με τα εξής λόγια:

«Κοιμήσου ήρεμα, αδερφέ, μην ανησυχείς για τίποτα».

Ο Όλεγκ Ναβάλνι παρέμεινε 3,5 χρόνια στην φυλακή για την υπόθεση Yves Rocher (μεταξύ των οποίων 1,5 χρόνο, σε κελί για ένα άτομο). Το 2022 ο Όλεγκ Ναβάλνι υπό την απειλή άσκησης νέων διώξεων εναντίον του εγκατέλειψε τη Ρωσία. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2024 συμπεριλήφθη στον κατάλογο των καταζητουμένων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ναβάλνι: Πότε θα γίνει η κηδεία του στη Μόσχα - Μετ' εμποδίων η οργάνωση της τελετής

Νίκαια: Πεθερός σκότωσε γαμπρό και αυτοκτόνησε

Τέμπη - Ασλανίδης στον ΑΝΤ1: Πρώτα θα δικαιωθεί το παιδί μου και μετά θα πάω στο σημείο της τραγωδίας (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ