Πολιτισμός

09 Μαρτίου 2024 11:19

Reuters: Η 93χρονη γιαγιά στην Αθήνα που πλέκει κασκόλ για παιδιά που έχουν ανάγκη (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τα κασκόλ που έχει πλέξει η Ιωάννα Ματσούκα, έχουν σταλθεί σε παιδιά από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία.

Reuters: Η 93χρονη γιαγιά στην Αθήνα που πλέκει κασκόλ για παιδιά που έχουν ανάγκη (εικόνες)
-

Στο μικροσκοπικό της διαμέρισμα στην Αθήνα, η 93χρονη Ιωάννα Ματσούκα, έχει πλέξει χιλιάδες χρωματιστά κασκόλ για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία. 

"Μέχρι να πεθάνω, θα πλέκω" λέει η κυρία Ματσούκα στη κάμερα του Reuters, γελώντας και ενώ κρατάει τις βελόνες της.

Από το 1990, που ξεκίνησε το πλέξιμο, η 93χρονη έχει δημιουργήσει περισσότερα από 3,000 κασκόλ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κόρης της. 

Τα κασκόλ αυτά, έχουν σταλθεί σε παιδία στην Ουκρανία, την Βοσνία και σε παιδία που βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα. 

Ιωάννα Ματσούκα - 93χρονη - Πλέξιμο

«Στο διάδρομο, δίπλα στην πόρτα, σακούλες είναι γεμάτες με τις τελευταίες της δημιουργίες, που περιμένουν το νέο τους σπίτι» αναφέρει το Reuters, καθώς ξεδιπλώνει την ιστορία της Ελληνίδας γιαγιάς. Μια πλεκτή κουβέρτα με patchwork είναι ριγμένη πάνω από τον καναπέ όπου περνά τις μέρες της, πλέκοντας.

Όπως δήλωσε, στην αρχή χάριζε τα κασκόλ σε φίλους. Στη συνέχεια και καθώς το απόθεμα μεγάλωνε, ξεκίνησε να τα δωρίζει σε καταφύγια ανηλίκων. Έπειτα και μέσω γνωστών, τα κασκόλ της έφτασαν μέχρι την Βοσνία και την Ουκρανία. Η τελευταία παρτίδα, η οποία αποτελούταν από 70 κασκόλ, στάλθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Αθήνα, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η κόρη της Αγγελικη, αναφέρει πως οι δημιουργίες της μητέρας της, της δίνουν δύναμη και πως είναι παράδειγμα δύναμης και αισιοδοξίας. 

Ανταμοιβή των όσων κάνει, είναι οι ζωγραφιές και τα γράμματα που λαμβάνει από παιδιά τα οποία πήραν τα κασκόλ της. 

Ιωάννα Ματσούκα - 93χρονη - Πλέξιμο

Η 93χρονη γιαγιά πλέκει ένα κασκόλ την ημέρα, τώρα με μικρές ατέλειες. Η όρασή της είναι μειωμένη και υποφέρει από κρίσεις έντονου πόνου στο πρόσωπο, μια κατάσταση γνωστή ως νευραλγία του τριδύμου.

Η Ιωάννα Ματσούκα ξυπνάει κάθε πρωί, πίνει ένα ποτήρι γάλα, βάζει τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της και πιάνει δουλειά. Κάνει ένα διάλειμμα για μεσημεριανό, παίρνει έναν υπνάκο και μετά πλέκει με κόπο μέχρι τη νύχτα

Όπως λέει η ίδια, "Μου δίνει χαρά το να χαρίζω τα κασκόλ. Ίσως να βρήκα το μυστικό της μακροζωίας"

.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπάρχουν UFO; Τι απαντά το Πεντάγωνο για τα ΑΤΙΑ

Αλεξάνδρεια: Φονική κατάρρευση πολυκατοικίας (βίντεο)

Βουλή - Μη κρατικά πανεπιστήμια: 158 + 1 “ναι” για την ίδρυση τους