Οικονομία

11 Μαρτίου 2024 15:51 Τελευταία ενημέρωση : 11 Μαρτίου 2024 22:54

Μητσοτάκης - Αγρότες: Νέα συνάντηση την Παρασκευή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Διάβασέ μου το...

Τι δήλωσε η επιτροπή των αγροτών για την σημερινή συνάντηση και το masterplan της ολλανδικής εταιρείας.

Μητσοτάκης - Αγρότες: Νέα συνάντηση την Παρασκευή για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
-

Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ακριβής ώρα συνάντησης θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξυ, στην σημερινή συνάντηση που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε στο masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA και την παρουσίασή του έχει αναλάβει για τη σημερινή συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος Μίλτος Γκουζούρης.

Τόνισε ότι το masterplan ξεπερνά τις 400 σελίδες και «το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».

Επεσήμανε ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. 'Αλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο».

«Δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας»

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023 έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη η 15μελής επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι αγρότες ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος» είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε ενημέρωση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.

Επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας μιλώντας για τον Έβρο, υπάρχουν καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Φάμελλος: Πέρα όμως από τα μεγάλα λόγια, πιο πολύτιμο θα ήταν αν έστω και μία φορά η κυβέρνηση αναλάμβανε τις ευθύνες της.

"Η παραλαβή των μελετών για τη Θεσσαλία δεν καλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα έργα που δεν έγιναν

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ανακοίνωσε την παραλαβή του master plan της Θεσσαλίας, χαρακτηρίζοντάς το υποκριτικά ως την «πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας», με μόνο στόχο να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις πλημμύρες.

Του υπενθυμίζουμε ότι η Θεσσαλία έχει ήδη σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους (ΣΔΛΑΠ) από το 2014, η αναθεώρηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2017, καθώς και σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (ΣΔΚΠ), που ολοκληρώθηκε το 2018, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2000/60 και 2007/60. Αυτά τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως όφειλαν.

Στους σχεδιασμούς αυτούς προβλέπονταν έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και περιφερειακά έργα ταμίευσης και κυρίως ορθολογική διαχείριση των υδάτων, όπως και οι ζώνες πλημμύρισης, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν στις πλημμύρες του Daniel και Εlias. Μόνο που τα έργα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού επέλεξαν να τα αφήσουν στα χαρτιά. Ενώ δεν προχώρησαν τις αναθεωρήσεις και των δύο σχεδίων που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/2021 και φυσικά δεν τις υπέβαλλαν στην Ευρ. Επιτροπή, που ήδη έχει κινήσει διαδικασίες κατά της χώρας μας.

Κάθε συμβολή στη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας είναι πολύτιμη. Και θα μελετήσουμε τις προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πέρα όμως από τα μεγάλα λόγια, πιο πολύτιμο θα ήταν αν έστω και μία φορά η κυβέρνηση αναλάμβανε τις ευθύνες της. Γιατί αυτό που έχουν – και είχαν- ανάγκη οι πολίτες, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας είναι τα έργα που δεν προχώρησε η κυβέρνηση. Ξέροντας δε ότι εξελίσσονται παράλληλα από το ΥΠΕΝ οι αναθεωρήσεις των ΣΔΛΑΠ και ΣΔΚΠ δημιουργείται ένα ερώτημα ποιο σχέδιο θα ισχύσει και αν τελικά θα υλοποιηθεί κάποιο.

Η ισχυρή και ασφαλής Πολιτεία και οι σχεδιασμοί, που αφορούν και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που τον αφορά είναι η επικοινωνία και η μετάθεση ευθυνών. Και οι πολίτες πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά" ανέφερε σε δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με 15μελη επιτροπή αγροτών από την Θεσσαλία

Χρυσή Αυγή: Απειλεί μέσω… “εξωδίκου” βουλευτή που ψήφισε το ΛΟΑΤΚΙ γάμο

Πεσκόφ για ρεπορτάζ CNN: Δεν νομίζω ότι αξίζει οποιοδήποτε σχόλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ