Πολιτική

08 Μαΐου 2024 12:55 Τελευταία ενημέρωση : 08 Μαΐου 2024 14:34

Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα η Τουρκία προχωρά σε ακόμα μία προκλητική κίνηση, δεσμεύοντας με NAVTEX, περιοχές του Αιγαίου.

Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX στο Αιγαίο
-

Σε ακόμα μία προκλητική κίνηση αμφισβήτησης των περιοχών ευθύνης της Ελλάδας στο Αιγαίο ,προχώρησε η Τουρκία καθώς εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

Με την νέα NAVTEX οι Αρχές της Τουρκίας δεσμεύουν τρεις περιοχές στο Αιγαίο για άσκηση, που θα γίνει στις 15,16, 22 και 23 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη Δευτέρα.

Tουρκία - Navtex - Τουρκική Navtex

Tουρκία - Navtex - Τουρκική Navtex

Ξεκίνησε η άσκηση Θαλλασσόλυκος  που το 2023 είχε ματαιωθεί λόγω  θετικής ατζέντας  Τουρκίας - Ελλάδας

Στην άσκηση που διεξάγεται από τις 7 έως τις 18 Μαΐου συμμετέχουν 100 πλοία επιφανείας, 8 υποβρύχια, 39 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 7 μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα.

Σύμφωνα με Μιλλιέτ και με τα όσα μεταφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, με τις δύο μεγάλες ασκήσεις οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη. Οι ασκήσεις Θαλασσόλυκος-I και II/2023, οι οποίες διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, είχαν ματαιωθεί δεδομένης της θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Φέτος, η πρώτη φάση της άσκησης Θαλασσόλυκος πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024. Η άσκηση Θαλασσσόλυκος-ΙΙ / 2024 θα πραγματοποιείται μεταξύ 7-18 Μαΐου. Περισσότερα από 90 πλοία θα συμμετάσχουν στην άσκηση, στην οποία το TCG Anadolu θα είναι η ναυαρχίδα. Αναφέρθηκε ότι η Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών της άσκησης θα λάβει χώρα στο Aksaz στις 11 Μαΐου.

Η φάση των πραγματικών βολών της άσκησης και η Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών θα πραγματοποιηθούν στις 29-30 Μαΐου. Θα παρευρεθεί και η Turkan Soray [Τ/ηθοποιός] Η ‘κυπριακή Πλατφόρμα’ θα διοργανώσει ένα πρόγραμμα μεταξύ 6-10 Μαΐου για την 50ή επέτειο της 'Ειρηνευτικής Επιχείρησης' [ Τ/εισβολής] στην Κύπρο. Στο πλαίσιο του 5ήμερου προγράμματος, οι κινηματογραφικοί καλλιτέχνες Turkan Soray και Ediz Hun θα συναντηθούν με συγγενείς πεσόντων ηρώων και βετεράνους στη Στρατιωτική Λέσχη Ορτάκιοϊ [ Μιντζέλι] που βρίσκεται στην κατεχόμενηΛευκωσία στις 7 Μαΐου

Λόγω της αμοιβαίας απόφασης για την ματαίωση των προγραμματισμένων ναυτικών ασκήσεων, η Τουρκία είχε ανακοινώσει την ματαίωση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» και η Ελλάδα την ματαίωση της άσκησης «Καταιγίς». 

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός: Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο

Πέλλα – bullying: Αμετανόητοι οι “νταήδες” που τρομοκρατούν συμμαθητές τους

Ηράκλειο: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Γάλλου που παρέσυρε κι εγκατέλειψε παιδάκι