Πολιτισμός

12 Νοεμβρίου 2018 22:45

Πέθανε ο θρύλος της Marvel και “πατέρας” του Σπάιντερμαν

Ο Σταν Λι άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών…

Πέθανε ο θρύλος της Marvel και “πατέρας” του Σπάιντερμαν

“Έσβησε” σε ηλικία 95 ετών ο Σταν Λι. Ήταν Αμερικανός συγγραφέας, εκδότης και επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας Marvel Comics. 

Σε συνεργασία με εικονογράφους όπως ο Στιβ Ντίτκο και ο Τζακ Κίρμπι,  δημιούργησε δημοφιλείς χαρακτήρες κόμικ όπως ο Σπάιντερμαν, οι Fantastic 4, οι X-Men, o Χαλκ, ο Θορ, ο Iron Man, ο Daredevil, ο Doctor Strange και πολλοί άλλοι, μεταμορφώνοντας τη Marvel Comics από μικρό εκδοτικό οίκο σε μεγάλη επιχείρηση με παρουσία σε πολλούς κλάδους ψυχαγωγίας. Θεωρείται ένας από τους βασικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς. 

Η καινοτομία που εισήγαγαν ο Λι και οι συνεργάτες του, αλλάζοντας για πάντα τη βιομηχανία των κόμικ ηρώων, είναι ότι τους έδωσαν ανθρώπινες αδυναμίες (ζήλια, θυμό, εκδικητικότητα) και τοποθέτησαν τις περιπέτειές τους σε πραγματικούς χώρους. 

Η μεγάλη επιτυχία ακολούθησε μια περίοδος κρίσης, καθώς το ενδιαφέρον των παιδιών για τους χάρτινους σούπερ ήρωες άρχισε σταδιακά να εξασθενεί. Μερικές απόπειρες δημιουργίας τηλεοπτικών σειρών ή ταινιών απέτυχαν, εν μέρει γιατί οι εταιρείες κόμικ ανησυχούσαν ότι μια αποτυχημένη μεταφορά των ηρώων τους στο γυαλί θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή. Έτσι, σεναριογράφοι εργάστηκαν  περίπου 15χρόνια προτού καταλήξουν σε μια ιστορία για τον Σπάιντερμαν. 

ΣΤΑΝ ΛΙ

Η Marvel στα μέσα της δεκαετίας του ’90 κήρυξε πτώχευση και διαπιστώθηκε πως έπρεπε να γίνουν αλλαγές στον χώρο των κόμικ. Τότε ήρθαν στο προσκήνιο οι δημιουργοί των ειδικών εφέ, οι οποίοι έδειξαν να αντιλαμβάνονται το όραμα των σχεδιαστών. Η συνεργασία αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένη και έδωσε νέα πνοή στη βιομηχανία, η οποία βρήκε μια καινούρια πηγή εσόδων. Το αποτέλεσμα ήταν οι κινηματογραφικές οθόνες να πλημμυρίσουν από σούπερ ήρωες! 

Στις 17 Νοεμβρίου 2008 ο Σταν Λι τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

 O Σταν Λι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 28 Δεκεμβρίου, 1922, από Εβραίους μετανάστες γονείς, την Σέλια και τον Τζακ Λίμπερ. 

O πατέρας του, εκπαιδεύτηκε ως ράφτης, εργάστηκε μόνο σποραδικά μετά τη Μεγάλη Ύφεση και η οικογένεια μετακόμισε στο Fort Washington Avenue, στο Washington Heights, στο Μανχάταν. Σαν έφηβος ζούσε σε ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο και κοιμόταν μαζί με την οικογένειά του. 

Στα νιάτα του εργάστηκε σε θέσεις μερικής απασχόλησης, γράφοντας νεκρολογίες, δελτία Τύπου για το Εθνικό Κέντρο Φυματίωσης, ντελίβερι, κλητήρας, ράφτης, πωλητής εφημερίδων κ.α. 

Το 2006, ο Σταν Λι αποκάλυψε πως ως παιδί είχε επηρεαστεί από βιβλία και ταινίες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην καριέρα του.

ΣΤΑΝ ΛΙ