LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Μαρτίου 2017 18:50

Eurogroup: Επιβεβαιώθηκε το “χάσμα” με τους δανειστές

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Δεν γυρίζουν τα κλιμάκια στην Αθήνα. Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου.

Σύντομη ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ενώ στην ατζέντα βρέθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και δανειστών. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνεδρίασης τόσο ο ίδιος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά και μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραμένουν ανοικτά κάποια ζητήματα. Σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα "κλειδιά".

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει υπόσχεση ότι θα έχουν κλείσει τα ανοικτά ζητήματα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου. 

Μεγάλα "αγκάθια" η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και έγινε πρόοδος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα».

AP - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Eurogroup

Ακόμα, ανέφερε ότι «ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

«Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό. 

Eurogroup - Μοσκοβισί - Σόιμπλε

"Εξηγήσεις" από τον Τσακαλώτο ζητά ο Ρέγκλινγκ 

«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup.

O κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.

EUROGROUP - ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ - ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Ο επικεφαλής του ESΜ τόνισε ότι «είχαμε πρόοδο και θετικές επιδόσεις το 2016», ενώ παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο, συνεπώς, όπως εξήγησε, μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το ζήτημα δεν τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε λεπτομέρειες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Συμπλήρωσε ότι δεν ζητεί τις διευκρινίσεις για να αποθαρρύνει τον κ. Τσακαλώτο, αλλά για να ενημερωθούν οι θεσμοί για το αν θα επηρεαστεί η δημοσιονομική πορεία.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου

Διαπιστώθηκε ουσιαστική πρόοδος στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους Θεσμούς πριν από το Eurοgroup. Αυτό υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός, για να προσθέσει, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Εργασίας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξει στα περισσότερα θέματα πρόοδος.

AP - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Eurogroup

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει λύση στα περισσότερα ζητήματα και θα γίνει προσπάθεια αν είναι δυνατόν να συμφωνηθούν όλα, αλλιώς όπως είπε «αν επιστρέψουν οι Θεσμοί να υπάρξει λύση σε όλα τα ανοιχτά θέματα πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου». 

"Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε  να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο ", ανέφερε ακόμα ο κ. Τσακαλώτος.

"Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις" 

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη. 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.  

Eurogroup - Μοσκοβισί - Σόιμπλε

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας  συμβιβασμός. Σχετικά με την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). "Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  

Της συνεδρίασης του Eurogroup είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.   

Όπως τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιχειρήθηκε να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του. 

Σκωπτικά αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης

κατά την διάρκεια της συνάντησης τους. 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Eurogroup
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠότε η εφορία θεωρεί αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίαςΧθες 20:03 | Οικονομία

Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ. Τι γίνεται με τα ποσά που αποκτήθηκαν από μεταβιβάσεις ακινήτων. Τι προβλέπεται για μετοχές και επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018Χθες 09:54 | Οικονομία

Πότε θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια στο Taxinet. Αναλυτικά τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων.

ΤΑΙΠΕΔ: διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας ΟδούΧθες 15:59 | Οικονομία

Τι αναφέρει το Ταμείο για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου. Για πόσα χρόνια θα ισχύει η σύμβαση.

Το Eurogroup αναζητά τον διάδοχο του ΝτάισελμπλουμΧθες 14:09 | Οικονομία

Ξεκίνησε η διαδικασία. Ποιά είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Ποιοι προβάλλουν ως φαβορί για επικεφαλής του Συμβουλίου.

Pοή στη κατηγορία: Οικονομία
Ποσό ρεκόρ για πίνακα του Λεζέ - πωλήθηκε για 70 εκατομμύρια δολάρια!12:12Τόλης Βοσκόπουλος: Η κίνηση της κόρης του που τον συγκίνησε στην πρεμιέρα του (φωτό)11:58Επιστρέφουν Ιμπραΐμοβιτς και Πογκμπά στους “μπέμπηδες”11:42Γιατί απαγορεύθηκε επ’ αόριστον η είσοδος της Κέιτ Πέρι στην Κίνα11:25Ακόμα δυο αγνοούμενοι εντοπίστηκαν νεκροί στην Ελευσίνα11:10Βράχος έπεσε σε Μοναστήρι -Τραυματίστηκε ένας μοναχός10:57Τρύπα του όζοντος: Συρρίκνωση μεν, προσοχή δε10:41Έκανε ληστεία και μετά απειλούσε να αυτοκτονήσει για να μη συλληφθεί10:28Απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων10:12Εντοπίστηκε νεκρός ένας από τους αγνοούμενους στη Μάνδρα09:56Η δυτική Αττική μετράει τις “πληγές” της09:41Υφυπουργός κρύφτηκε σε… πορτ-μπαγκάζ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό09:24Αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο της Αργεντινής09:10Νύχτα τρόμου στα Εξάρχεια08:54Spiegel: συμμαχία Βερολίνου – Αθήνας08:38“Καμπανάκι” από ΚΕΕΛΠΝΟ για τυχόν λοιμώξεις στη Δυτική Αττική08:21Τα ζώδια και το συναίσθημα της ζήλειας08:07Σουηδός… από την Καλαμπάκα ο φρουρός του Τσίπρα07:51“Κατεβάζει ρολά” η Λέσβος07:35Προβλήματα τραυματισμών στον Ολυμπιακό07:18
00:01:50«Ανάσα» στους πληγέντες από το Δημόσιο – Στήριξη τους από εταιρείεςΣήμερα 21:34 
00:01:41 
Απόφαση του ΣτΕ «βάζει πάγο» στους ελέγχους για φοροδιαφυγή σε βάθος χρόνουΣήμερα 13:56
00:00:57 
Συνάντηση Τσακαλώτου- Κοντονή με τους συμβολαιογράφους15-11-2017 14:10
00:01:37 
Σύμπραξη «ΜΕΓΑ» και «LIDL» για την «Ένωση μαζί για το παιδί»15-11-2017 21:06
00:01:37 
«Κανόνι» από έμπορο ρυζιού αφήνει «στον αέρα» δεκάδες παραγωγούς15-11-2017 14:11
00:01:27 
Νέα χαλάρωση των capital controls14-11-2017 20:15
00:01:11 
Κομισιόν: "Πράσινο φως" για το μέρισμα14-11-2017 20:26
00:03:35 
Ποιοι θα μοιραστούν τα 1,4 δις του κοινωνικού μερίσματος14-11-2017 20:25
00:02:03 
Η Cosmote στηρίζει την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή14-11-2017 21:00
00:04:22 
Υπερδιπλάσιο το κοινωνικό μέρισμα φέτος14-11-2017 13:47
00:01:19 
Ημερίδα με θέμα «Οικονομικές καταστάσεις και Απάτη»14-11-2017 14:48
00:02:33 
Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου – Θεσμών για τα προαπαιτούμενα13-11-2017 14:36
00:36:17 
Η Θεανώ Φωτίου στο Καλημέρα Ελλάδα13-11-2017 10:09
00:01:17 
Σημίτης: συκοφαντούν τον αδελφό μου για να υπονομεύσουν την Κεντροαριστερά12-11-2017 21:36
00:01:43 
Προσφορά αγάπης από τον ΟΠΑΠ στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας12-11-2017 21:45
00:01:30 
Μαραθώνιος: Οι δρομείς της Wind Running Team έτρεξαν για καλό σκοπό12-11-2017 21:43
00:01:18 
Η Aegean στήριξε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας12-11-2017 21:46
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο