LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Μαρτίου 2017 18:50

Eurogroup: Επιβεβαιώθηκε το “χάσμα” με τους δανειστές

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Δεν γυρίζουν τα κλιμάκια στην Αθήνα. Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου.

Σύντομη ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ενώ στην ατζέντα βρέθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και δανειστών. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της συνεδρίασης τόσο ο ίδιος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά και μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραμένουν ανοικτά κάποια ζητήματα. Σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα "κλειδιά".

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει υπόσχεση ότι θα έχουν κλείσει τα ανοικτά ζητήματα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου. 

Μεγάλα "αγκάθια" η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και έγινε πρόοδος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα».

AP - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Eurogroup

Ακόμα, ανέφερε ότι «ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

«Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό. 

Eurogroup - Μοσκοβισί - Σόιμπλε

"Εξηγήσεις" από τον Τσακαλώτο ζητά ο Ρέγκλινγκ 

«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup.

O κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.

EUROGROUP - ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ - ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Ο επικεφαλής του ESΜ τόνισε ότι «είχαμε πρόοδο και θετικές επιδόσεις το 2016», ενώ παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο, συνεπώς, όπως εξήγησε, μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το ζήτημα δεν τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε λεπτομέρειες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Συμπλήρωσε ότι δεν ζητεί τις διευκρινίσεις για να αποθαρρύνει τον κ. Τσακαλώτο, αλλά για να ενημερωθούν οι θεσμοί για το αν θα επηρεαστεί η δημοσιονομική πορεία.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου

Διαπιστώθηκε ουσιαστική πρόοδος στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους Θεσμούς πριν από το Eurοgroup. Αυτό υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός, για να προσθέσει, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Εργασίας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξει στα περισσότερα θέματα πρόοδος.

AP - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Eurogroup

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει λύση στα περισσότερα ζητήματα και θα γίνει προσπάθεια αν είναι δυνατόν να συμφωνηθούν όλα, αλλιώς όπως είπε «αν επιστρέψουν οι Θεσμοί να υπάρξει λύση σε όλα τα ανοιχτά θέματα πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου». 

"Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε  να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο ", ανέφερε ακόμα ο κ. Τσακαλώτος.

"Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις" 

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη. 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.  

Eurogroup - Μοσκοβισί - Σόιμπλε

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας  συμβιβασμός. Σχετικά με την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). "Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  

Της συνεδρίασης του Eurogroup είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.   

Όπως τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιχειρήθηκε να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του. 

Σκωπτικά αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης

κατά την διάρκεια της συνάντησης τους. 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Eurogroup
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Σκηνικό πολέμου” για την πώληση μονάδων της ΔΕΗΣήμερα 10:43 | Οικονομία

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ρόλο “πυροσβέστη” ο Σταθάκης. Έτοιμοι να “κατεβάσουν τους διακόπτες” οι συνδικαλιστές.

Νέο καθεστώς για τα “λουκέτα” σε όσους δεν κόβουν αποδείξειςΣήμερα 06:49 | Οικονομία

Αυστηρή μεταχείριση για όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ. Τι προβλέπει τροπολογία.

Die Welt: ρεκόρ Γερμανών τουριστών στην ΕλλάδαΣήμερα 07:29 | Οικονομία

Αύξηση που αγγίζει το 70% καταγράφει η Ελλάδα στον τουρισμό, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Στουρνάρας: η καθυστέρηση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους του 2017Χθες 21:47 | Οικονομία

“Καμπανάκι” από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Pοή στη κατηγορία: Οικονομία
Η απώλεια κινητού προκαλεί στρες όσο και μια ... τρομοκρατική απειλή 16:41Coca-Cola με Στέβια: Παγκόσμια “πρεμιέρα” στην Ελλάδα16:33Επίθεση Πολάκη στην Δικαιοσύνη μετά τις διώξεις για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ16:26Λίστα του ΕΟΦ με 102 φάρμακα που λείπουν από την αγορά16:12“Open Day” στα Αρσάκεια- Τοσίτσεια Εκάλης16:04“Πόλεμος” για τον Μπελογιάννη15:55Αντιμέτωπος με “βαριά καμπάνα” ο Μέσι15:44Ένταλμα σύλληψης και δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον Σώρρα15:31Ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”15:19MadWalk: Ο παρουσιαστής “Μαζώ”, οι εμφανίσεις στο “κόκκινο” χαλί και το “ατύχημα” της Φουρέιρα (βίντεο)15:10Αβραμόπουλος: τα κράτη-μέλη να “τρέξουν” τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων14:57Εκατέρωθεν “πυρά” στην συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής για τον Παπαντωνίου14:43Τζανακόπουλος: Ορόσημο για συνολική συμφωνία η σύνοδος του ΔΝΤ14:29Συγκλονισμένη δηλώνει η σύζυγος του μακελάρη του Λονδίνου14:16Βόλτα στην Ακρόπολη πήγε ο Γεωργιανός Πρωθυπουργός (βίντεο)14:04Περιφερειακός σύμβουλος στην Ξάνθη κάνει το σήμα τον “Γκρίζων Λύκων” (φωτο)13:51Η ενημέρωση των συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο13:40Ο Ρονάλντο είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του κόσμου13:32Τον σκότωσε και του πήρε μέχρι και τη βέρα13:21Εύοσμος: θρήνος για τα θύματα της τραγωδίας (βίντεο)13:13
00:01:59Οι καθυστερήσεις φέρουν πιο κοντά το 4ο μνημόνιοΧθες 19:23 
00:03:40 
“Βραχυκύκλωμα” με την ΔΕΗΧθες 19:23
00:02:12 
“Αγκάθι” τα εργασιακάΧθες 19:24
00:01:36 
Η αξιολόγηση “τρώει” τις καταθέσειςΧθες 19:47
00:02:00 
Τα πάνω-κάτω φέρνει ο νέος νόμος για τις εισπρακτικέςΧθες 20:01
00:01:41 
“Αβάσταχτες” οι εισφορές για τους επαγγελματίεςΧθες 20:03
00:02:04 
«Μαχαίρι» στα ψώνια βάζουν τα ελληνικά νοικοκυριάΧθες 13:57
00:03:15 
«Βόμβα» του ΔΝΤ για «σύρσιμο» της διαπραγμάτευσης26-03-2017 14:14
00:01:31 
Η «ΜΙΣΚΟ» γιορτάζει τα 90 χρόνια της26-03-2017 14:22
00:01:03 
Αντεπίθεση Γκάμπριελ στον Σόιμπλε25-03-2017 19:51
00:02:28 
«Ερημώνουν» διαρκώς ακόμη και οι εμπορικότεροι δρόμοι της Αθήνας23-03-2017 19:56
00:01:36 
«Ρουκέτες» κατά της Ελλάδας από «συνιστώσα» στο κόμμα της Μέρκελ23-03-2017 19:39
00:01:21 
«Τρέμουν το μέλλον» οι άνθρωποι της αγοράς23-03-2017 20:03
00:02:52 
Δεν έπεισε η «μισή συγγνώμη» του Ντάισελμπλουμ23-03-2017 19:54
00:01:17 
Χάνονται 16 δις ευρώ κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή22-03-2017 14:27
00:01:52 
Ιδιότυπη «στάση πληρωμών» από το Δημόσιο22-03-2017 14:27
00:00:46 
Ο Ν. Αναστασιάδης σπάει το σφυρί της Wall Street22-03-2017 09:44
00:01:52 
«Στραγγίζει» την αγορά για να έχει διαθέσιμα η Κυβέρνηση21-03-2017 20:25
00:01:25 
Τρεις Έλληνες στην «λίστα των κροίσων» του Forbes21-03-2017 14:19