LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2019 13:19

“Βαρύς” ο φορο-λογαριασμός και τον Ιανουάριο

Ποιες υποχρεώσεις καλούνται να εκπληρώσουν πολίτες κι επιχειρήσεις. Ποιες προθεσμίες λήγουν, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή.

Με έναν εκτενή κατάλογο προθεσμιών, αλλά και πληρωμές φόρων που φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ ξεκινά για τους φορολογούμενους το νέο έτος. Ο Ιανουάριος, μετά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν στο τέλος του 2018 προς διευκόλυνση των φορολογουμένων είναι γεμάτος από υποχρεώσεις, ενώ εκτενής είναι και η λίστα με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Στο σκέλος των πληρωμών, όπως αναφερει η Ναυτεμπορική, τα τέσσερα δισ. ευρώ πρέπει να μαζευτούν από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ του τελευταίου τριμήνου του 2018 (ή του τελευταίου μήνα του 2018 για τις μεγάλες εταιρείες), αλλά και τους παρακρατούμενους φόρους, ενώ στον κατάλογο των προθεσμιών που πρέπει να τηρηθούν περιλαμβάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση πινακίδων, η έγκαιρη υποβολή του επιδόματος θέρμανσης, η υποβολή της αίτησης για το επίδομα τέκνων, η δήλωση των κενών χώρων στους δήμους προς αποφυγή προστίμων και προσαυξήσεων από δημοτικούς φόρους και τέλη, όπως επίσης και η δήλωση των επαγγελματιών λογαριασμών στην εφορία υπό την απειλή υψηλών προστίμων για όσους δεν τηρήσουν τις προθεσμίες.

Στον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου, έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη ότι σε ταμειακή βάση, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν στα 4,132 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,05 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από φόρους. Μετά τον Ιανουάριο, οι υπόλοιποι μήνες θα είναι πολύ πιο ήπιοι. Από τα 4,05 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος φέρνει 3,3 δισ. ευρώ, ο Μάρτιος 2,965 δισ. ευρώ, ο Απρίλιος 3,558 δισ. ευρώ, ο Μάιος 3,257 δισ. ευρώ και ο Ιούνιος 3,524 δισ. ευρώ. Αυτοί οι υπολογισμοί έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών με το δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Γίνεται προσπάθεια επίσπευσης ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο το να υπάρξει και (υποχρεωτική για όλους) αλλαγή στη διαδικασία πληρωμής των φόρων. Το πιθανότερο είναι ότι και το 2019 θα κυλήσει με το σύστημα των τριών διμηνιαίων δόσεων (σ.σ το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα από φόρους του Ιουλίου να εκτοξευτούν στα πέντε δισ. ευρώ, του Σεπτεμβρίου στα 5,6 δισ. ευρώ και του Νοεμβρίου στα 4,9 δισ. ευρώ).

Τέλη κυκλοφορίας

Για τους φορολογούμενους που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο 2018, η χρονιά ξεκινάει ακριβώς όπως τελείωσε και η προηγούμενη. Με ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. Η πρώτη προθεσμία που θα αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η 11η Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας όπως επίσης και να κατατεθούν οι πινακίδες από όσους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Ο θεσμός των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» θα αναβιώσει και φέτος ωστόσο, η σχετική τροπολογία δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος Μαρτίου και αυτό προκειμένου να κινηθεί η αγορά των ενοικιαζόμενων ΙΧ κατά τις εορτές του Πάσχα.

Κρίσιμη η 15η Ιανουαρίου

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία του Ιανουαρίου είναι η 15η Ιανουαρίου. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να εκπληρωθούν τρεις διαφορετικές υποχρεώσεις:

  • Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος. Αν καθυστερήσουν, δεν χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα (εφόσον βεβαίως πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Απλώς, αντί να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμάται ότι σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων (οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης) θα σπεύσουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Στις 15 Ιανουαρίου, κλείνει η πλατφόρμα υποβολής του εντύπου Α21 το οποίο αφορά στο επίδομα τέκνων του 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία έχουν ήδη κάνει την σχετική αίτηση, ωστόσο δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους δικαιούχους να μην χάσουν το επίδομα το οποίο αφορά στο σύνολο της περυσινής χρονιάς.
  • Η 15η Ιανουαρίου είναι και η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση του λεγόμενου «επαγγελματικού λογαριασμού» στο σύστημα Taxisnet. Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά. Η μη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού οδηγεί σε διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης διόρθωσης σε περίπτωση απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού. Στην εκπρόθεσμη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Στις 18 Ιανουαρίου, συμπληρώνεται το 6μηνο περιθώριο που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στους δήμους και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η συγκεκριμένη προθεσμία –η οποία προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι- δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών. Τον κίνδυνο, επισημαίνει σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να δοθεί νέα εξάμηνη παράταση προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών, ειδικά στην περιφέρεια.

ΕΝΦΙΑ

Οι προθεσμίες για την κυβέρνηση

«Σφικτό» πρόγραμμα φέρνει ο Ιανουάριος όχι μόνο για τους φορολογούμενους, αλλά και για το ίδιο το οικονομικό επιτελείο. Για τις 10 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του Euroworking Group για το 2019 με στόχο να προετοιμαστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία με τη σειρά της είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιανουαρίου.

Για την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη και η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ ο στόχος θα είναι και πάλι η έκδοση έκθεσης για την μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η επίσκεψη, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφενός διότι θα κριθεί αν η Ελλάδα έχει προχωρήσει με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την μεταμνημονιακή περίοδο (σ.σ υπάρχει ο κατάλογος με τις 16 εκκρεμότητες που θα μπει στο μικροσκόπιο των θεσμών) και αφετέρου διότι θα εξεταστεί το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση με τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs η οποία φτάνει στο ποσό των 620 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό τον κύκλο επαφών, θα τεθούν κρίσιμα θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού –το ποσοστό είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου από την υπουργό Εργασίας κατόπιν έγκρισης του υπουργικού συμβουλίου- το νέο πλαίσιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με το «πακέτο» προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό όπως επίσης και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτην Αθήνα οι δανειστές για την β' αξιολόγησηΣήμερα 06:27 | Οικονομία

Με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Τα θέματα που θα «πρωταγωνιστήσουν» στις διαπραγματεύσεις.  

Αχτσιόγλου: “αλλαγή σελίδας” με την αύξηση κατώτατου μισθού και 24 επιδομάτωνΧθες 11:01 | Οικονομία

Τι αναφέρει η Υπουργός Εργασίας για την οικονομία, την απασχόληση και τα εισοδήματα των εργαζόμενων.

Μητσοτάκης: αδιαπραγμάτευτη η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη διετίαΣάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 21:05 | Οικονομία

«Φιλοδοξώ ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής να πάει στο 9% για τα εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ», δήλωσε από την Κρήτη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πάμε Στοίχημα: στο Ηράκλειο ο “νικητής της εβδομάδας”Χθες 22:26 | Οικονομία

Περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε μέσα σε επτά ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Οικονομία
Μαγευτικό θέαμα: Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης08:46Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για το χαμό μαθήτριας Γυμνασίου08:33Τάτσιος στον ΑΝΤ1: Ήμασταν 2 εκατ. κόσμου στο Σύνταγμα – Πέταξαν χημικά στην εξέδρα (βίντεο)08:21Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Μεξικό08:09Γερακαράκος στον ΑΝΤ1 για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο : εσφαλμένος ο σχεδιασμός αντιμετώπισης (βίντεο)07:56Άγρια δολοφονία στα Σεπόλια07:45Πατούλης στον ΑΝΤ1 για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο: Ήταν σαν να ήμασταν σε θάλαμο αερίων (βίντεο)07:33Ισραηλινοί βουτούν στο Δούναβη για να βρουν θύματα των ναζί07:22Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς07:07Σάλος με πλάνα της ταινίας “Bird Box” με την Σάντρα Μπούλοκ06:54Συμφωνία “μαμούθ” μεταξύ NBA και 2K06:41Στην Αθήνα οι δανειστές για την β' αξιολόγηση06:27Οι αναλυτικές προβλέψεις των ζωδίων06:14Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Δευτέρα06:00Πέντε μύθοι για το Διάστημα και το χρώμα του Ήλιου23:59Βγήκαν από τα… ρούχα τους οι επιβάτες στο Μετρό (βίντεο)23:47Καταδικάστηκε δικαστής που είχε τιμηθεί με βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα 23:36Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο (βίντεο)23:22Προφιτερόλ με πραλίνα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη 23:08Θρίλερ με την ανακάλυψη αδήλωτου “οπλοστασίου” (εικόνες)22:54
Κινεζική εταιρεία έβαλε εργαζομένους να περπατήσουν με τα... “4”, στον δρόμο!19-01-2019 11:54 
 
Μαξίμου: H στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης18-01-2019 12:10
 
Νέες απειλές για την εθνική οικονομία «βλέπουν» και οι δανειστές18-01-2019 20:26
 
Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας18-01-2019 13:43
 
Άνοιξε ξανά η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα17-01-2019 13:40
 
Με «κυπριακή συνταγή» το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας17-01-2019 20:55
 
H Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI17-01-2019 20:59
 
Νέες υποτροφίες από την Cosmote σε πρωτοετείς φοιτητές17-01-2019 21:00
 
Μήνυμα Μοσκοβισί για τον κατώτατο μισθό – Με «ταβάνι» η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις16-01-2019 20:56
 
Δήλωση Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό16-01-2019 16:07
 
Αυξάνονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που πρέπει να διαθέτουν POS16-01-2019 13:48
 
Στήριξη επιχειρήσεων από την Cosmote, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας15-01-2019 20:52
 
Έρχεται η συνολική ρύθμιση χρεών15-01-2019 20:14
 
Το Δημόσιο πήρε πίσω από “ιδιοκτήτες” περισσότερα από 15000 ακίνητα15-01-2019 20:50
 
Κινέζοι που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα μιλούν στον ΑΝΤ1 για τις επενδύσεις τους15-01-2019 20:49
 
Με το βλέμμα «κολλημένο» στην Αθήνα οι δανειστές και οι αγορές14-01-2019 19:58
 
Γενναίο “κούρεμα” στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 13-01-2019 20:46
 
ΣτΕ: συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές13-01-2019 20:47
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο