Διπλωματία

29 Οκτωβρίου 2018 07:00

Οργή στην ομογένεια της Αλβανίας για την δολοφονία Κατσίφα

Διάβασέ μου το...

Νεκρός από πυρά Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Συγκλονίζει η μητέρα του. Αποκαλύψεις στον ΑΝΤ1 από τον πρώην πρόεδρο του "Ομόνοια".

Οργή στην ομογένεια της Αλβανίας για την δολοφονία Κατσίφα
-

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου του Ελληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας. Ο ομογενής σκοτώθηκε από πυρά ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές υπό ποιες συνθήκες σκοτώθηκε και αν ο ίδιος ήταν οπλισμένος και είχε πυροβολήσει κατά των αστυνομικών.

Οι ομογενείς στην Αλβανία είναι οργισμένοι από την δολοφονία του 35χρονου. Ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Λεωνίδας Παππάς, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία μίλησε στο ΑΝΤ1 για τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα. Όπως είπε υπήρξε ένας διαπληκτισμός με τους αστυνομικούς, καθώς δεν βρήκε την ελληνική σημαία που είχε βάλει . Κάποιος από τους αστυνομικούς του έδειξε το όπλο του και εκείνος πήγε και πήρε το δικό του όπλο και πυροβόλησε για εκφοβισμό στον αέρα. Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κάποιον. Αν ήθελε να σκοτώσει θα σκότωνε αλλά δεν ήθελε, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο 35χρονος στην συνέχεια πήγε να κρυφτεί όμως οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εντόπισαν, ενώ κάτοικοι του χωριού λένε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί για πολύ ώρα. 

Αλβανία - Δρόπολη - 28η Οκτωβρίου - σημαία

Σύμφωνα με τον κ. Παππά υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή οι Αλβανοί αστυνομικοί τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή».

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Παππάς Αλβανοί αστυνομικοί είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας του Κώστα Κατσίφα όταν τον αναζητούσαν, ενώ δεν δίστασαν να χτυπήσουν τους γονείς του.

Σοκαρισμένη η μητέρα του Κώστα Κατσίφα μίλησε στο "Καλημέρα Ελλάδα". "Δεν την θέλω πια τη ζωή μου χωρίς το παιδί μου, χωρίς την ψυχή μου", ήταν μερικά από τα λόγια που κατάφερε να πει, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ. 

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και η απάντηση Ράμα

"Πυρά" κατά των αλβανικών Αρχών εξαπολύει η Αθήνα, για την κατάληξη της ένοπλης συμπλοκής και του θανάτου από πυρά ένστολων του 35χρονου ομογενή μας.

"Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός», ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ. 

"Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα", ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Αλβανία - Δρόπολη - 28η Οκτωβρίου - σημαία

Ωστόσο, την δική του απάντηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. 

"Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία" έγραψε ο Έντι Ράμα.

"Πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών", ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε στο Open.

Απαντήσεις για τον θάνατο του 35χρονου ομογενή στην Αλβανία ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μυρσίνη Ζορμπά: Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε στους Βουλιαράτες

Στο χωριό Βουλιαράτες, όπου έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ήταν χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που πληροφορήθηκε το αιματηρό περιστατικό ενώ «ήταν στο δρόμο», σημειώνοντας πως «καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε».  

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η υπουργός Πολιτισμού που παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στους Βουλιαράτες, αναφέρει πως πληροφορήθηκε ότι «κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία».

Στη συνέχεια, σημειώνει πως «καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες» και προσθέτει: «Μετά τις 3μμ στο δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν».  «Ήταν ένα τραγικό συμβάν που κανείς μας σήμερα όλο το πρωί, μέσα στην ατμόσφαιρα συγκίνησης που επικρατούσε, δεν μπορούσε να φανταστεί», καταλήγει η υπουργός. 

Μυρσίνη Ζορμπά - ανάρτηση

 

 

VIDEO