Ανακαλύψεις

10 Αυγούστου 2018 15:41

Αρχαιορωμαϊκό ναυάγιο εντοπίστηκε στο βυθό της Κριμαίας (βίντεο)

Σπουδαία ανακάλυψη για τους ερευνητές. Ο «άθλος» των δυτών για να φτάσουν στο κουφάρι του πλοίου και οι συναρπαστικές εικόνες που κατέγραψαν.

Αρχαιορωμαϊκό ναυάγιο εντοπίστηκε στο βυθό της Κριμαίας (βίντεο)

Αρχαίο ναυάγιο βρήκαν οι ερευνητές της Κριμαίας, σε μικρή απόσταση από την παραλία της Σεβαστούπολης.

Το πλοίο εντοπίστηκε στην αρχή του ειδυλλιακού κόλπου Μπαλακλάβα με τη χρήση ακτίνων και διαπιστώθηκε ότι είναι εμπορικό ρωμαϊκό πλοίο που χρονολογείται τον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ.

Βρέθηκε σε βάθος 85 μέτρων και αποδείχθηκε πρόκληση για τους δύτες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να το προσεγγίσουν εύκολα και να το ερευνήσουν εις βάθος.

Ωστόσο, ένας δύτης κατάφερε να ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό κομμάτι της αποστολής, αφού μαζί με έναν ακόμα συνάδελφό του κατέβηκαν στο βυθό της θάλασσας και τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία ερεύνησαν οι αρχαιολόγοι.

Ένας ιστορικός κατάφερε στη συνέχεια να προσδιορίσει τον τύπο και το σκοπό του πλοίου, βάσει του υλικού από το βίντεο.

Η Κριμαία ήταν αποικία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην αρχαιότητα και στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σεβαστούπουλης υπάρχει μοντέλο έρευνας για αυτού του είδους τα πλοία.

Το συγκεκριμένο πλοίο ήταν εμπορικό και χρησιμοποιείτο σε ειρηνικές περιόδους.

Το ερευνητικό κέντρο που έκανε την ανακάλυψη προσδοκεί να συγκεντρώσει κονδύλια για περαιτέρω έρευνα μέσα στον επόμενο χρόνο και ενδεχομένως και μία ευκαιρία για να το ανασύρει.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιον θησαυρό στο εσωτερικό του.

VIDEO