Καιρός

26 Ιουλίου 2023 07:09

Καύσωνας - Τετάρτη: 46 βαθμοί Κελσίου, καταιγίδες και ισχυροί βοριάδες

Διάβασέ μου το...

Κορυφώνεται η θερμική έξαρση την Τετάρτη, όμως με σταδιακή επιδείνωση από το μεσημέρι, με τοπικά έντονα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα “Cleon”, για την Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, όμως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους-βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί στα δυτικά, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, με ενίσχυση από το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα φτάσει ο υδράργυρος στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 2 με 4 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 41 3-44 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα παραθαλάσσια τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους. Θα πνέουν άνεμοι αρχικά μεταβλητοί, 2 έως 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 4 με 5 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι αρχικά μεταβλητοί, 2 έως 4 μποφόρ, βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και αρχικά στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 22 έως 39-40 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι-νοτιοδυτικοί, 3 έως 5 μποφόρ. Γρήγορα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στη δυτική Πελοπόννησο έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, , με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικών διευθύνσεων, 4 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 44 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας έως 45 με 46 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 3 έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε δυτικών διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο την Πέμπτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με σποραδικές καταιγίδες συνοδευόμενες από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα, κατά 6 ως 8 βαθμούς. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στα βόρεια τους 32 με 33 βαθμούς, στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη τους 35 με 37 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας - Ιδιωτικοί υπάλληλοι: νέα εγκύκλιος με μέτρα για τους εργαζόμενους

Φωτιές - Τετάρτη: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιφερειακές ενότητες

Champions League - AEK: “κλείδωσε” η επόμενη αντίπαλος της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ