Καιρός

07 Δεκεμβρίου 2023 06:11

Καιρός: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα. Που θα χιονίσει. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στα νοτιοανατολικά με σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει στα βόρεια τους 13 βαθμούς, στα κεντρικά τους 16 και στη νησιωτική χώρα τους 19 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στη δυτική Μακεδονία. 

Στην Αττική προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα δείξει από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Το βράδυ πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές, αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 6-8 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4, στα νότια δυτικοί, 4-5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα με σποραδικές καταιγίδες. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Παρασκευή

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο και στο Αιγαίο προβλέπονται για την Παρασκευή νεφώσεις με βροχές και, κυρίως στα θαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες, με βελτίωση στα ηπειρωτικά τμήματα από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα τοπικά στο Αιγαίο πιθανό να είναι έντονα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, τα ορεινά της Εύβοιας και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες έως και τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά και τη δυτική Μακεδονία παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια τμήματα του Αιγαίου από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 04 έως 13, στη δυτική χώρα, στα νότια ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο από 05 έως 15 με 16 και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα θα φτάσει τοπικά τους 18 με 19 βαθμούς. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.