X

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τις βουλευτικές εκλογές

Σαρωτική νίκη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Τι ποσοστά του "δίνουν". Ιστορικό το ποσοστό αποχής.

Ant1news

Δεδομένη θεωρείται η επικράτηση του νεοκλεγέντος Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο σημερινή δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν το κόμμα του, «Δημοκρατία Εμπρός» να κερδίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών της Εθνοσυνέλευσης, σε αριθμούς 400 – 455 από τις 577.

Oι κάλπες στα 67.000 εκλογικά κέντρα για τους 47 εκατομμύρια ψηφοφόρους έχουν ανοίξει από το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Ο Μακρόν αναμένεται να διαλύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το νεοσυσταθέν κόμμα του, την ώρα που το Σοσιαλιστικό κόμμα προβλέπεται πως θα εκλέξει μόλις 15- 40 βουλευτές. Τα μόνα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να μπουν στη Βουλή είναι όσα προθυμοποιήθηκαν να συνεργαστούν με τον Μακρόν, δηλαδή ο Μανουέλ Βαλς, η Μαρισόλ Τουρέν και η Μυριάμ Ελ Κόμρι.

Άλλωστε, οι σφοδρότεροι επικριτές του έχουν ήδη μείνει εκτός Βουλής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον συνυποψήφιό του για την προεδρία, Μπενουά Αμόν. 

 

Το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έφθανε στο 17,75% στις 1200 (1000 GMT), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σημαντικά μικρότερο από το 21,41% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 και ακόμη μικρότερο από το 2007 που ήταν 22,89%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

 

Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, χαρακτηρίστηκε επίσης από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%. Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε ωστόσο την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της δεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%).

Σε άρθρο της γαλλικής Liberation σημειώνεται πως, «πρόκειται για την κοινοβουλευτική ληστεία του αιώνα. Η «Δημοκρατία εμπρός» θα αφήσει μια εκατοστή έδρες για όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία».

 

Η ακροδεξιά (Εθνικό Μέτωπο) εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, μετά το ιστορικό υψηλό ποσοστό που πήρε στις προεδρικές εκλογές. Η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων μαζί με τους κομμουνιστές συμμάχους της, προηγούμενη των σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%). Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.

 

Η νέα Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να ανοίξει στις 27 Ιουνίου, πριν συγκροτηθεί σε Σώμα, για να εκλέξει τον Πρόεδρό της.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει.