X

Ο ξένος Τύπος για την συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ

Εκτενείς αναφορές των ευρωπαϊκών και αμερικανικών Μέσων στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ant1news

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αναφέρονται εκτενώς τα ξένα Μέσα, εστιάζοντας στις φιλοφρονήσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Αλέξη Τσίπρα, την ερώτηση που τέθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, προκαλώντας σάλο, αλλά και στην ενδεχόμενη αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει στη διαδικτυακή του έκδοση το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε «να απειλείται καμία στιγμή» από τον Αμερικανό Πρόεδρο, στον οποίο είχε αναφερθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό»—η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης και προβλήθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική ερώτηση τέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ στα εισαγωγικά του σχόλια στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, το γεγονός πως αποτέλεσε λίκνο της δημοκρατίας κι επαίνεσε την Αθήνα διότι εκπλήρωσε τον στόχο του NATO για το ύψος των αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ), ανέφερε ακόμη το Bloomberg.

Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε στην διαδικτυακή του έκδοση στη συνάντηση των δύο ανδρών.

 

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο.

Υπό αυτό το πρίσμα η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC , οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.

Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

Γερμανικός Τύπος: Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Τραμπ και Τσίπρα

Σε μία πρώτη αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες, στην ηλεκτρονική τους έκδοση, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τίτλο «Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Τραμπ και Τσίπρα». Όπως επισημαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle «ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιστοποιεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προόδους στη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα του.

«Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά» είπε ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη». Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εκφράζει την υποστήριξή του σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο για διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», συνεχίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

 

Όπως επισημαίνεται επίσης «στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστή μία πιθανή συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του Κογκρέσου. Για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ατλαντικούς εταίρους στην ασταθή περιοχή της Μεσογείου, μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας. Επιπλέον (οι ΗΠΑ) διατηρούν μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην Κρήτη».

Στους επαίνους του Τραμπ αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο

Με ανταποκρίσεις από την αμερικανική πρωτεύουσα είναι τα ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου για την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Όπως σημειώνεται, ο Πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε διά μακρών την «φανταστική» δουλειά της Ελλάδας για την «ανάκαμψή της» μετά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε. Στα σχετικά τηλεγραφήματα υπάρχουν αναφορές στις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ στην ενδεχόμενη συμφωνία για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και το ζήτημα του χρέους.

Από την πλευρά του, σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις ώστε η χώρα να βγει από «αυτή τη φοβερή κρίση».

 

Και το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στην ερώτηση που υποβλήθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει κι επέμεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Προηγουμένως, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Τραμπ υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, όπου σημείωσε ότι «κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας» και ότι η Ελλάδα «θα επιστρέψει», χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες «πραγματικούς φίλους, πιστούς φίλους και συμμάχους».