X

Σε “περιδίνηση” το Ποτάμι για την Συμφωνία των Πρεσπών

Διαρκείς οι μετατοπίσεις για την τελική στάση των βουλευτών, μετά την φυγή Δανέλλη. Επιθέσεις εκ των έσω προς τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ant1news

Σε "vertigo" φαίνεται να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες Το Ποτάμι, καθώς αλλάζουν διαρκώς οι θέσεις που εκφράζουν οι βουλευτές του για το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια διαδικασία όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει «εμπλοκή» ακόμη και για να εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ενώ μαίνονται οι μάχες στην Ολομέλεια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το Ποτάμι αναζητά την τελική του θέση για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και εάν αυτή θα «περάσει» από την Βουλή με τουλάχιστον 151 ψήφους, όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα τόνισε σήμερα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μένοντας πιστός στην «γραμμή» του Πρωθυπουργού, αν και Πάνος Σκουρλέτης άφηνε να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση δεν θα πτοηθεί ακόμη και αν τα «ναι» είναι λιγότερα από 151.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά την «υφαρπαγή» όπως την ανέφεραν οι ίδιοι, του Σπύρου Δανέλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του Ποταμιού τόνιζαν ότι κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για την στάση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έχουν από καιρό πει ότι θα στηρίξουν οι κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Αμυράς και ο Σπύρος Λυκούδης.

 

Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γιώργος Αμυράς είπε ότι οι βουλευτές του Ποταμιού είτε θα δηλώσουν «παρών» είτε θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας, η οποία έτσι δεν θα έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Αργότερα, ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 δήλωσε ότι  «δεν θα υπάρχει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημειώνοντας με νόημα ότι «η στάση του Ποταμιού γενικά είναι πως η συμφωνία είναι επωφελής και πρέπει να την ψηφίσουμε, να τη στηρίξουμε».

Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία του Ποταμιού θεωρεί θετικό το περιεχόμενο της Συμφωνίας, ωστόσο είπε ότι το πολιτικό πλαίσιο που γίνεται η συζήτηση έχει αλλάξει με ευθύνη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει η μακροημέρευση της κυβέρνησης αλλά το συμφέρον της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «όλα τα δεδομένα είναι στο τραπέζι.  Οι αυριανές μας αποφάσεις δεν θα επηρεαστούν από τις σημερινές εξελίξεις. Τα έχουμε αποσυνδέσει αυτά τα δύο πράγματα».

 

Πυρά στον Θεοδωράκη από τον Κύρκο

«Το Ποτάμι δεν έχει καμία πολιτική δικαιολογία να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οτιδήποτε άλλο μας προσβάλλει. Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για να υποκύψουμε σε δεύτερες σκέψεις και πιέσεις», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, επιτιθέμενος έτσι στον Σταύρο Θεοδωράκη και τις δεύτερες σκέψεις για την στάση των βουλευτών του Ποταμιού στην σχετική ψηφοφορία.