X

Τσαβούσογλου: Δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά ποιος απέναντι

Το θέμα των βάσεων στην Ελλάδα σχολίασε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου στη Μερσίνα.

Ant1news

Σε συνέντευξη τύπου στην Μερσίνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «υπάρχουν κάποιες βάσεις στην Ελλάδα. Τους ρωτάμε και μας λένε ‘το κάνουμε αυτό εναντίον της Ρωσίας,  υπάρχει παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο’ κ.λπ. Αλλά λέμε και αυτό, το λέμε για την Ελλάδα, το λέμε και για το Ε/κ τομέα: Δεν έχει σημασία ποιον έχουν πίσω τους, αλλά ποιον έχουν απέναντί τους. Αυτό έχει σημασία. Δηλαδή η Τουρκία είναι σημαντική εδώ, δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται πίσω τους».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη για το Κυπριακό ότι οι Ε/Κ δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκυπρίου, ούτε καν το νερό.

Όπως είπε «τώρα πρώτα ο Αλλάχ 1-2 χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν ΄αντιπροσωπείες’» στα κατεχόμενα. «Κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να υπάρξουν αντιπροσωπείες και να αναγνωριστεί το ‘διαβατήριο’», ανέφερε. Για την αναγνώριση κάνουν μεγάλες προσπάθειες, είπε αν και δεν έχουν φτάσει στο σημείο που θέλουν ακόμη.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό έχει χαλάσει την ισορροπία, όσο και αν ο Αμερικανός Πρέσβης λέει ότι δεν παίρνουν θέση. Έχει χαλάσει η ζυγαριά τους με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Ε/κ πλευρά».

«Τους δίνετε όπλα εναντίον ποιών; Εναντίον της Τουρκίας τους τα δίνετε. Εμείς τί κάναμε όμως; Εκείνοι έλαβαν μια απόφαση και εμείς κάναμε και κάνουμε ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων τώρα. Αυτοί λαμβάνουν αποφάσεις, εμείς κάνουμε βήματα», σημείωσε .

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην εξής ερώτηση: «Είμαι βετεράνος της Κύπρου, οπότε θα σας ρωτήσω για την Κύπρο. Πέρασαν 48 χρόνια, πονάνε τα κόκαλα των μαρτύρων μας. Θέλουμε η Κύπρος να είναι κράτος. Κι όμως, η Αμερική έχει γίνει γείτονάς μας και στις τέσσερις πλευρές. Τι θέλει να κάνει η Αμερική;»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Έχουμε κάνει προσπάθειες για λύση στην Κύπρο. Ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία, είδαμε πολλές φορές, τόσο στο Κραν Μοντανά το 2017, όσο και στο σχέδιο Ανάν το 2004, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία, πόσο μάλλον την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, ούτε καν το νερό και το ρεύμα. Σίγουρα ακούτε τι λένε εκεί οι θρησκευτικοί ηγέτες».

«Ανεξάρτητα από αυτό όμως, είμαστε περήφανοι, τα κόκκαλα των μαρτύρων μας δεν θα πονέσουν ποτέ, γιατί ξαναφτιάχνουμε την Κύπρο. Επί 20 χρόνια (σ.σ. διάστημα εξουσίας AKP), ό,τι κάναμε στην Κύπρο συνέβαλε τόσο στην οικονομία όσο και στις υποδομές της. Ιδού, πήραμε νερό από τη Μερσίνα, εσείς (οι κάτοικοι της Μερσίνης) είπατε «θέλουμε να το μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους», κι εμείς, αυτό δεν κάναμε; Δεν το πήραμε και το πήγαμε στην Κύπρο; Τώρα δουλεύουμε και στο θέμα του ηλεκτρισμού. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ως εγγυήτρια χώρα, αφήσαμε ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους; Από την πλευρά της διπλωματίας, ναι, δεν υπήρξε αναγνώριση, τώρα όμως θα ανοίξουν νέα γραφεία αντιπροσωπείας εντός ΕΕ, ελπίζουμε σε μία-δύο χώρες. Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξουμε γραφεία αντιπροσωπείας παντού και να αναγνωρίσουμε το διαβατήριο (ενν. του ψευδοκράτους). Και πιο πρόσφατα ο Πρόεδρος μας έκανε έκκληση για αναγνώριση της "ΤΔΒΚ" στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ...


Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκτήσει η "ΤΔΒΚ" θέση στο διεθνές στερέωμα. Γι' αυτόν το λόγο τα κόκκαλα των μαρτύρων μας δεν πονάνε», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε όσον αφορά στην αναγνώριση. Ωστόσο πάντα προστατεύαμε και προστατεύουμε την Κύπρο, ως πατριώτες την πατρίδα τους. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Κύπρο που έχουν νιώσει άβολα με αυτό, αλλά ας είναι. Εννοώ στην τουρκική πλευρά, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι από καιρό αναστατωμένη. Θα ήθελα όμως να πω πως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρέσβης (Φλέικ) έκανε μια δήλωση πρόσφατα, οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες όσο κι αν λένε ότι "δεν τασσόμαστε με καμιά πλευρά". Με άλλα λόγια, η ισορροπία που διατηρούσαν οι ΗΠΑ έχει διαταραχθεί. Ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς – για έναν χρόνο, λένε... Εγώ ρώτησα τον (Antony) Blinken "γιατί το έκανες αυτό;". Η απάντησή του ήταν ότι "(Η Κύπρος) συνεργάστηκε μαζί μας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος". Ο Ελληνοκυπριακός τομέας είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στον κόσμο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όμως αδερφέ, χρειάζεται να τους δώσεις όπλα σε αντάλλαγμα; Σε ποιον δίνετε όπλα; Τα δίνετε για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Τούρκων. Μα τι κάναμε; Εκείνοι λοιπόν πήραν την απόφαση, και εμείς προχωρήσαμε σε επιπλέον ενισχύσεις, και συνεχίζουμε. Εκείνοι παίρνουν μια απόφαση; εμείς κάνουμε ένα βήμα».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «όσο για την Ελλάδα, όπως γνωρίζετε υπάρχουν κάποιες βάσεις εκεί. Εμείς τους ρωτάμε και η απάντηση τους είναι: ‘Το κάνουμε αυτό εναντίον της Ρωσίας, υπάρχει ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο’ κ.λπ. Αυτό που λέμε εμείς όμως --το λέμε για την Ελλάδα, το λέμε και για την ελληνοκυπριακή διοίκηση— είναι ότι σημασία δεν έχει ποιος βρίσκεται πίσω τους, σημασία έχει ποιος είναι απέναντί τους. Εφόσον εδώ είναι η Τουρκία, τα υπόλοιπα δεν είναι σημαντικά».

Ειδήσεις σήμερα:

Παναγιώτης - Ραφαήλ: τα πρώτα του βήματα και ο “χαμός” που θα κάνει! (βίντεο)

Φθιώτιδα: Εκτροχιασμός τρένου στην Τιθορέα

Τροχαίο - Ρέθυμνο: Ακρωτηριάστηκε 20χρονος οδηγός μηχανής