Μια καταπληκτική συνταγή για λαζάνια με κιμά μπολονέζ και εύκολη μπεσαμέλ που θα τους ξετρελάνει όλους, ετοιμασε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομπής "Το Πρωινό", την Δευτέρα.
Όπως λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι μια εύκολη συνταγή, ιδανική για κάθε περίσταση, με την πιο εύκολη μπεσαμέλ που φτιάξατε ποτέ.
Υλικά
Για τα λαζάνια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1.250 γρ. κιμά ανάμεικτο
- 1 φέτ. μπέικον (ψιλοκομμένη)
- 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 2 καρότα (ψιλοκομμένα)
- 2 κλων. σέλερι (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένες ή σπασμένες)
- 1 κουτάλια γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ. γάλα πλήρες
- 2 δαφνόφυλλα
- Θυμάρι
- 2 κλων. μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το ταψί
- 1 συσκ. λαζάνια (500 γρ.)
- 1 φλ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- 2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
- Λίγο ελαιόλαδο
Για την εύκολη μπεσαμέλ
- 1½ lt γάλα
- 6 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
- 1 αυγό (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα μπολονέζ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία πλασοτέ (φαρδιά και ρηχή) κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικον για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
- Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
- Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του κρασιού και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα μπολονέζ.
- Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαιντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μπολονέζ για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.
- Ανακατεύουμε την σάλτσα 3-4 φορές καθ/ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν στη συνταγή).
- Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
- Η συνταγή αυτή, δίνει μια εύκολη μπεσαμέλ, που παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.
Για τα λαζάνια στο ταψί
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30?40 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.
- Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, μπεσαμέλ.
- Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια, μετά μία στρώση σάλτσα μπολονέζ (επάνω στα λαζάνια) και κατόπιν μία στρώση μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και κάνουμε μία στρώση λαζάνια.
- Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
- Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μπολονέζ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.
- Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο,στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τα λαζάνια και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε τα λαζάνια μπολονέζ, να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Έπειτα σερβίρουμε σε κομμάτια.
“Ράδιο Αρβύλα”: άφιξη από… άλλο πλανήτη στον ΑΝΤ1 (βίντεο)
Κολωνός - Δικηγόρος 33χρονου: η 12χρονη ζητούσε να καλύψει τα παράθυρα του αυτοκινήτου
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έδινε κουράγιο σε καρκινοπαθή αθλήτρια, ενώ έδινε μάχη για την ζωή του