Κόσμος

12 Αυγούστου 2019 19:24

Βερολίνο: Συναντήθηκαν 58 χρόνια στο σημείο που τις χώρισε το Τείχος (εικόνες)

Text to Speech

Συγκινεί η ιστορία των δύο γυναικών, που έζησαν τη διαίρεση της πόλης τους και βρέθηκαν δεκαετίες μετά στο σημείο της αφετηρίας.

Βερολίνο: Συναντήθηκαν 58 χρόνια στο σημείο που τις χώρισε το Τείχος (εικόνες)

Όταν χωρίστηκαν με το υπό κατασκευή τείχος του Βερολίνου το 1961 ανάμεσά τους, δεν πίστευαν ότι θα βρισκόντουσαν ποτέ ξανά. Όμως τώρα, 58 χρόνια αργότερα, οι δύο φίλες και συμμαθήτριες έδωσαν ξανά τα χέρια τους.

Η στιγμή του αποχωρισμού των δύο, τότε, 15χρονων κοριτσιών είχε καταγραφεί σε φωτογραφία. Το τείχος ήταν ακόμα πολύ χαμηλό και η καθεμιά από τις δύο καθόταν στη μία του πλευρά. Στη φωτογραφία, από τις διασημότερες που σημάδεψαν τη διαίρεση που προκάλεσε στο Βερολίνο το τείχος, οι μαθήτριες κρατούσαν η μία το χέρι της άλλης.

Τα δύο κορίτσια ζούσαν από την ανατολική και δυτική πλευρά του Βερολίνου. Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του τείχους η κοπέλα που ζούσε στην ανατολική πλευρά αποφάσισε μαζί με τη μητέρα της ότι ήθελαν να πάνε στη δυτική, για να βρουν τη φίλη και την οικογένειά της.

«Οι μνήμες είναι ζωντανές, ακόμα και μετά από τόσο καιρό και τώρα, όταν είμαι πίσω εδώ, όλα μου έρχονται ξανά και φυσικά όλες οι αναμνήσεις είναι δυνατές ξανά», είπε η γυναίκα που πόζαρε μαζί με τη φίλη της, στο ίδιο σημείο μετά από 58 χρόνια.

Σήμερα, στο σημείο όπου φωτογραφήθηκαν οι δύο φίλες δεν υπάρχει πια το τείχος, αλλά μόνο ένα σημάδι, για να θυμίζει ότι η πόλη ήταν χωρισμένη στα δύο.

«Έτρεξα κατευθείαν στο τείχος, χωρίς να κοιτάξω δεξιά και αριστερά. Ο αστυνομικός που ήταν στις φωτογραφίες έπρεπε να με είχε σταματήσει. Πήγαινα προς την φίλη μου, κι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που είχα στο μυαλό μου», περιέγραψε η γυναίκα τη δυνατή εκείνη στιγμή του 1961.

Αν και η κοπέλα που έφυγε από την αριστερή πλευρά έμεινε μαζί με τη μητέρα της στη φίλη για έναν χρόνο και μετά έφυγαν κι έτσι τα δύο κορίτσια χάθηκαν για χρόνια. Μέχρι που πριν από έναν χρόνο είδαν μία αγγελία σε εφημερίδα που ζητούσε από τους αναγνώστες να βρουν «τα κορίτσια του τείχους».

Το τείχος του Βερολίνου ξεκίνησε να χτίζεται στις 15 Αυγούστου 1961 και ένα δεύτερο τείχος κατασκευάστηκε το 1962, Επεκτάθηκε το 1965  και μέχρι το 1989 το τείχος αποτελείτο από 45.000 τετράγωνα τσιμέντου, συρματοπλέγματα και 302 παρατηρητήρια.

Στα σχεδόν 30 χρόνια που υπήρχε το τείχος, περίπου 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να δραπετεύσουν από την ανατολική προς τη δυτική πλευρά του Βερολίνου.

Σήμερα λίγα μόνο μέρη του τείχους 3,6 μέτρων ύψους υπάρχουν στο σημείο, για ιστορικούς λόγους.