Πολιτική

27 Νοεμβρίου 2019 18:03

Λευκωσία και Αθήνα αποδομούν τις τουρκικές θέσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις

Διάβασέ μου το...

Η προκλητική επιστολή του μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ και οι απαντήσεις από Κύπρο και Ελλάδα.

Λευκωσία και Αθήνα αποδομούν τις τουρκικές θέσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις
-

Τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου καθώς και τις παράνομες στρατιωτικές της δραστηριότητες σε θάλασσα και αέρα, καταγγέλλει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου. Η επιστολή κυκλοφόρησε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, από τον Ιούλιο και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του του 2019, ο αριθμός των τουρκικών ασκήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αυξήθηκε δραματικά, με 51 στρατιωτικές ασκήσεις που εμπλέκουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Επιπρόσθετα, υπάρχει επικίνδυνη αύξηση της χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων μέσων, ενόπλων και αόπλων και βάση των αρχών της Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκαν 144 παρόμοιες πτήσεις.

Σε συνέχεια επιστολής που απέστειλε στις 11 Ιουλίου και κυκλοφόρησε επίσης ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, καταγγέλλει ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO), ανέπτυξε το γεωτρητικό σκάφος Yavuz στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, και ξεκίνησε εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση στις Ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, TOTAL και ΕΝΙ. Επισημαίνει επίσης ότι οι γεωτρήσεις γίνονται περίπου 44 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ/ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της, η οποία ήδη έχει οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπενθυμίζει ότι οι παράνομες Τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019 από το γεωτρητικό σκάφος Fatih, σε απόσταση περίπου 36 ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου. Η ανάπτυξη των προαναφερθέντων γεωτρήσεων, σημειώνει, παραβιάζει τα Άρθρα 56(1)(b)(i), 60 και 80 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του εθιμικού διεθνούς δικαίου που είναι το ίδιο δεσμευτικό και για χώρες που δεν είναι μέλη της UNCLOS, όπως η Τουρκία. Επιπλέον, σημειώνει, οι γεωτρήσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Μπαρμπαρός - Ακτοφυλακή

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την ανησυχία του όχι μόνο για την Τουρκική εκστρατεία εξερεύνησης υδρογονανθράκων συνοδεία ερευνητικών σκαφών γύρω από την Κύπρο, αλλά και για τις παράνομες Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις. Επιπλέον, αναφέρεται στην ανησυχητική αύξηση χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οπλισμένων και μη, και τονίζει ότι οι πτήσεις αυτές συνιστούν παράβαση των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια πτήσεων στο FIR της Λευκωσίας. Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η στρατιωτικοποίηση της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου αποτελεί όχι μόνο σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, αλλά και κατάχρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της αρχής της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αναφέρει επίσης στην επιστολή τού, ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου όχι μόνο αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά συνιστούν ακόμη μια προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ, και ως εκ τούτου τη δυνατότητα της να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της. Με αυτόν το τρόπο, επισημαίνει ο κ. Μαυρογιάννης, η Τουρκία αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων και αρχών που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη.

Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι ενέργειες της στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου είναι «σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο» δεν ευσταθεί γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη στον κόσμο που δεν έχει υπογράψει ούτε επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και είναι το μόνο κράτος που καταψηφίζει συστηματικά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία αρνείται να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Επιπρόσθετα, δεν αποδέχεται τους διεθνείς δικαιοδοτικούς μηχανισμούς, ούτε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αποκλείοντας την προσφυγή σε διεθνείς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών.

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ζητά από το Γενικό Γραμματέα να καλέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, και είναι αντιπαραγωγικές στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.

Υπουργείο Εξωτερικών - κτήριο

ΥΠΕΞ: οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωση του κι αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για θαλάσσιες ζώνες, τονίζει τα εξής:

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών  οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Η επιστολή του Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία κυκλοφόρησε για μια ακόμη φορά παράνομα χρησιμοποιώντας την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος, επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Feridun H. Sinirlioglu, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία αναφέρεται στην παρέμβαση του Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συζήτηση της 4ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης στις 6 Νοεμβρίου, με θέμα τη «Συνολική αξιολόγηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων σε όλες τις πτυχές τους» και τις αναφορές του στην UNFICYP, σύμφωνα με το greeknewsonline.gr

Επιστολή Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου

Επιστολή Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ