Οικονομία

07 Απριλίου 2023 08:41 Τελευταία ενημέρωση : 07 Απριλίου 2023 20:03

“Καλάθι του Πάσχα” – Αμνοερίφια: “Διαμάχη” των κτηνοτρόφων με Γεωργιάδη

Διάβασέ μου το...

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους η ένταξη του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα».

“Καλάθι του Πάσχα” – Αμνοερίφια: “Διαμάχη” των κτηνοτρόφων με Γεωργιάδη
-

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι, τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα». Η διαμάχη αυτή συνεχίστηκε και σήμερα, μέσα από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όταν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, παρενέβη ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, το αρνί φεύγει από τη Νάξο κοστολογημένο στα 10,20 ευρώ, διατυπώνοντας την άποψη πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο «Καλάθι του Πάσχα».

 Ερωτηθείς αν ο καταναλωτής μπορεί να φάει αρνί από το «Καλάθι του Πάσχα», απάντησε ότι, «μπορεί να φάει βιομηχανοποιημένο αρνί κι όχι αυτό που τρώει εδώ από τον κάμπο» και ζήτησε από το υπουργείο την επιδότηση του σφαγμένου αρνιού κατά 2 ευρώ.

Στην παρέμβαση που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε πως, «στο ‘Καλάθι’ πετύχαμε να έχουμε τις τιμές όσο πέρυσι.

Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9.90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και ελληνικό κατσίκι και εισαγόμενα και σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι».

Ο Δ.Καπούνης διαμαρτυρήθηκε πως, «μας βάλατε όλους στο ίδιο καλάθι» και ο Υπουργός επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας πως, «ο κτηνοτρόφος της Νάξου δεν πουλάει ένα απλό αρνί, αλλά μια διαφορετική ποιότητα. Προφανώς αυτός που πουλάει ένα διαφορετικό αρνί, θα έχει μια διαφορετική ποιότητα».

«Ο καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με την τιμή κι όχι με την ποιότητα» απάντησε ο πρόεδρος για να του απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης «όσο θέλει πουλάει ο καθένας κι ο καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει».

«Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με το πορτοφόλι του. Αυτό που εμείς καταφέραμε είναι να κρατήσουμε το 40% πάνω στο πασχαλινό τραπέζι», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

«Ήρθατε κάτω να δείτε τα κόστη στα καύσιμα, στα φυτοφάρμακα, στις τροφές», είπε ο Δ.Καπούνης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά πως η κυβέρνηση έδωσε επιδότηση στο πετρέλαιο και τις τροφές, καθώς και φοροαπαλλαγές στους αγρότες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, ανέφερε πως η τιμή για το αρνάκι γάλακτος είναι στα 13,50 ευρώ και εξήγησε πως, «όλα τα αρνιά δεν είναι ίδια, κάθε ποιότητα έχει άλλη τιμή. Ή θα έχει χαμηλότερη ποιότητα ή θα έχει χασούρα».

«Πυρά» στη κυβέρνηση από τα κόμματα

Σε κοινή τους δήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναπλ. Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρουν:

«H ακρίβεια στα τρόφιμα καταγράφει νέα ρεκόρ και για τον Απρίλιο αλλά μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι οι εξυπηρετήσεις για τους μεγάλους παίκτες στην αγορά.  Το νέο «καλάθι» για το Πάσχα που εγκαινίασε ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά εντείνει τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος κρεοπωλών και κτηνοτροφών, οι οποίοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες κατά του μέτρου. Καθώς παρά περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, το «καλάθι του Πάσχα» περιλαμβάνει και αμνοερίφια. Γεγονός που, σύμφωνα με τους κρεοπώλες και τους κτηνοτρόφους, ευνοεί αποκλειστικά τα μεγάλα σουπερμάρκετ και ισοδυναμεί με σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος.`

Αντί να προβεί σε εντατικούς ελέγχους για να προστατέψει τους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις αθρόες ελληνοποιήσεις. Αντί να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον αγροτικό κόσμο ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Αντί να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς που απειλούνται με λουκέτο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντηρεί και τροφοδοτεί την κερδοσκοπία και τα καρτέλ.  Οι παραγωγοί, οι έμποροι, και οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου βάζουμε τέλος στην αδικία, κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή».

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση προκλητικά αξιοποιεί τη συμφωνία της με τα σούπερ μάρκετ για το “καλάθι του Πάσχα” και -με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης- προσπαθεί να εμφανίσει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να προμηθευτεί ο λαός φθηνά το αρνί, ενώ την ίδια ώρα εκβιάζει τους κτηνοτρόφους ώστε να πουλήσουν τα αρνιά τους ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό σταθερό μέτρο στήριξης ούτε της λαϊκής οικογένειας από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων και τις μακροχρόνιες απώλειες του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος (π.χ. πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.α) ούτε μείωσης του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (π.χ. αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο κλπ). Η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων αμνοεριφίων, πρόκειται να συγκεντρωθεί στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Τα προηγούμενα χρόνια με τις λεγόμενες “προσφορές”, φέτος με τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το “καλάθι”, πάντα οι όμιλοι εξασφαλίζουν τόνωση του τζίρου και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.

Την ίδια ώρα, με τις “ευλογίες” και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αμφίβολης ποιότητας και σε πολύ χαμηλότερη τιμή, όπως και οι “ελληνοποιήσεις” πιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή στον κτηνοτρόφο. Από τις “συμπληγάδες” του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ συνθλίβονται και οι παραδοσιακοί αυτοαπασχολούμενοι κρεοπώλες. Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κάτω του κόστους παραγωγής -που έχει εκτιναχθεί (πχ κόστος για ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα κτηνιατρικά φάρμακα κ.α)- και πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά τους. Το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης. Το ίδιο αφορά και τις ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης που είναι κομμένα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άλλα μέτρα για προσιτές τιμές και εισόδημα που να επιτρέπει επαρκή και ποιοτική διατροφή όλο τον χρόνο. Καλούμε τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους κρεοπώλες, την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις να ορθώσουν κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν “κορώνα στο κεφάλι” τους νόμους της “ελεύθερης αγοράς” και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να κάψουν τα αντιλαϊκά σενάρια και στους εκβιασμούς να απαντήσουν με δυνατό ΚΚΕ».


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Φονική παγοθύελλα στον Καναδά (εικόνες)

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο “σερ” του ελληνικού τραγουδιού

“Βράζει” η Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα σε Γάζα και Λίβανο (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ