Πολιτική

19 Ιουλίου 2023 15:09 Τελευταία ενημέρωση : 19 Ιουλίου 2023 21:27

Φωτιές: “Πυρά” της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση

Διάβασέ μου το...

Στην ανατολική Αττική βρέθηκαν τόσο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας πυρά προς την κυβέρνηση.

Φωτιές: “Πυρά” της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση
-

Tις καταστροφές σε σπίτια και τις εκτεταμένες καμένες δασικές εκτάσεις διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που επισκέφθηκε το πρωί τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Σαρωνικού, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χάλαρη και τοπικά στελέχη.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης και μέλη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου ενημέρωσαν τον κ. Ανδρουλάκη για την καταστροφή που επέφερε η πυρκαγιά.

Ανδρουλάκης - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

«Με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στρέμματα δασών, περιουσίες, σπίτια καίγονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ανδρουλάκης - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «αντί η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει χρέος να πάρει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης -και ιδιαίτερα τον καθαρισμό των δασών-, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους και, βέβαια, σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Ανδρουλάκης - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως είναι χρέος να προστατευτεί η ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού.

Ανδρουλάκης - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

«Θέλω, από την πλευρά μου, να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και τους συναδέλφους τους πυροσβέστες από ευρωπαϊκά κράτη, που μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής προστασίας, ήρθαν να συνδράμουν», υπογράμμισε.

Στην περιοχή του Σαρωνικού βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δήλωσε πως «βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να δούμε το αποτύπωμα της προχθεσινής πυρκαγιάς, συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο και κάναμε μια πρώτη συζήτηση και για το μέγεθος του προβλήματος, της ζημιάς δηλαδή που έχει επέλθει, αλλά κυρίως πλέον για το σημαντικό έργο της αποτύπωσης, της αποκατάστασης και της αποζημίωσης».

Φάμελλος - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

Όπως επεσήμανε σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την καταστροφική για την περιοχή πυρκαγιά, «υπάρχουν τρεις σημαντικοί πυλώνες τους οποίους πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρώτο έχει να κάνει με τις ζημιές στην οικοσκευή ,στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη όπου θα πρέπει να οργανωθούν τα συνεργεία και να προχωρήσουν στην καταγραφή , με τον συντονισμό και της πολιτικής προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών. Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιες αποζημιώσεις, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους Το δεύτερο έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνει μια άμεση οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων, να κηρυχθούν αναδασωτέες, να προχωρήσουν με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που υπήρχε από τη περίοδο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα και οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, για να προετοιμαστούμε και για ένα πιθανό άλλο φυσικό φαινόμενο και βέβαια να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναδάσωσης.

Φάμελλος - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

Και το τρίτο είναι οι υποδομές κοινής ωφέλειας. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση, τα δίκτυα ηλεκτρισμού, την ύδρευση, τις βασικές παροχές που είναι απαραίτητες και για την κοινωνία και για την οικονομία. Προέχει η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας».

Φάμελλος - επίσκεψη - Δήμος Σαρωνικού - φωτιές

Και κατέληξε λέγοντας πως, «σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουμε αρκετά για την πρόληψη και τη πυρόσβεση. Σήμερα πρέπει να στηρίξουμε το έργο της αποκατάστασης και της υποστήριξης της κοινωνίας και των δήμων και νομίζω ότι αυτή ήταν η προτεραιότητά μας για τη σημερινή μας παρουσία. Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην καθημερινή πολιτική λειτουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα είναι δίπλα στο έργο της αποκατάστασης».


Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ αναφέρει «Εδώ και δυο μέρες εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανωμένα ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό του λαού. Από προχθές μέχρι και σήμερα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πολλοί από αυτούς εκπαιδευμένοι σε εθελοντικές ομάδες της Πυροσβεστικής και στις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας των Δήμων τους, βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα.
Στους οικισμούς από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Νέα Ζωή Μάνδρας στη Δυτική Αττική και από τον Κουβαρά μέχρι την Ανάβυσσο στην Ανατολική Αττική, σε διαρκή και πλήρη ετοιμότητα, δίνουν όποια βοήθεια χρειαστεί και μπορεί να παρασχεθεί, ενώνονται με τους κατοίκους των περιοχών και δίνουν την μάχη όλοι μαζί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ακραίας «γύμνιας» του κρατικού μηχανισμού, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, κι όπως ξέρουν να αγωνίζονται, δεν το βάζουν κάτω και με δικά τους μέσα, καθώς και των κατοίκων της περιοχής, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προστατέψουν τη ζωή, την περιουσία του λαού και το περιβάλλον.
Μαζί τους στη πρώτη γραμμή μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΕΠ της ΚΟΑ και βουλευτές του ΚΚΕ να συνδράμουν κι αυτοί άμεσα στο έργο, να συντονίζουν και να ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που συνάντησαν: Αθωράκιστες περιοχές, ανυπαρξία της όποιας πρόληψης για τέτοιες καταστάσεις. Οικισμοί της Αττικής με ένα σωρό παρατημένα σκουπίδια και ξερόκλαδα, γκρέιντερ να τρέχουν την τελευταία στιγμή να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στα ακαθάριστα δάση και κρούνους που δεν βγάζουν στάλα νερό, μία εύφλεκτη ύλη για να γίνουν όλα παρανάλωμα. Λιγοστές επίγειες δυνάμεις που να μην ξέρουν που να πρωτοπάνε, απαρχαιωμένος εξοπλισμός με μάνικες που θέλουν συνεχώς μπαλώματα, ενώ κάποιες από αυτές δεν «κουμπώνουν» καν σε όσους κρουνούς έχουν νερό. Οι εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων να είναι ελάχιστες ως και ανύπαρκτες για ορισμένους οικισμούς που πλήττονταν από τις φλόγες για ώρες και να εγείρουν ερωτηματικά. Το αυτοματοποιημένο μήνυμα του «τρεχάτε να σωθείτε», με δρόμους που ανοιγοκλείνουν, να είναι η «λύση» που προκρίνει κι αυτή η κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ. Απ’ τις οδηγίες για εκκενώσεις προφανώς εξαιρούταν η μεγαλοεργοδοσία, που επέλεγε να μείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς δίπλα στα πύρινα μέτωπα της Δυτικής Αττικής, αδιαφορώντας για τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των συνδικάτων, με τη συνδρομή και των εθελοντικών ομάδων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε μια σειρά χώρους σταμάτησαν οι εργασίες και οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να πάνε σπίτι τους πριν η κατάσταση δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Η συνέχειά τους αποδεικνύει και τη συνέχεια ενός κράτους επιλεκτικά ανίκανου για την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών, του λαού και της νεολαίας, που είναι εχθρικό απέναντί τους, όμως είναι “πανταχού παρών” και πάντα έτοιμο να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το «φτάνει πια» που ακούγεται ξανά στις πυρόπληκτες περιοχές, μπαίνουμε και τώρα μπροστά για να μετατραπεί σε αγωνιστικές διεκδικήσεις όλου του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Αττική, ακόμα πιο αποφασιστικά και με στόχο να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα της. Ή τα κέρδη τους ή οι ανάγκες μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Χανιά: Νεκρό άλογο που έμεινε δεμένο και ατάιστο στον καύσωνα

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 45χρονος

Φωτιές – Μαρινάκης: Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ