Πολιτική

20 Φεβρουαρίου 2024 15:21 Τελευταία ενημέρωση : 20 Φεβρουαρίου 2024 19:47

Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ Navtex στο Αιγαίο

Διάβασέ μου το...

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η Τουρκία επαναφέρει την τακτική των αντι-NAVTEX. Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα και ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ Navtex στο Αιγαίο
-

Παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Άγκυρα κρατά χαμηλούς τόνους, στο πλαίσιο διατήρησης του βελτιωμένου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX και αντι-ΝΟΤΑΜ, σχετικά με προγραμματισμένες δραστηριότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ο Υδρογραφικός Σταθμός Αττάλειας εξέπεμψε την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου αντι-NAVTEX στην οποία επισημαίνεται, πως η περιοχή που έχει δεσμευτεί για τη τη διεξαγωγή εκπαίδευσης με την επωνυμία «Τρίαινα», για μια δηλαδή αεροναυτική άσκηση, εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρόδο και Κάσο, όπως βλέπουμε, ανατολικά της Κρήτης.

Η Τουρκία ωστόσο αντέδρασε και στην ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει τη περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση, από σήμερα μέχρι και τη Πέμπτη, εκδίδοντας αντι-ΝΟΤΑΜ, με την οποία υποστηρίζει πως τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Μία άλλη αντι-ΝΑVTEX, επισημαίνει πως τα περισσότερα νησιά του ανατολικού αιγαίου όπως η Λήμνος, Λέσβος και το Καστελόριζο διέπονται επίσης από το ίδιο καθεστώς αποστρατιοτικοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν πως η Τουρκική - πάγια αυτή πρακτική – παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επισημαίνουν μάλιστα, πως θα ακολουθήσει επίσημη απάντηση της Ελλάδας στον IMO, τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, όπου θα εξηγούν οι ελληνικές αρχές πως η Τουρκία χρησιμοποιεί καταχρηστικά και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τους υδρογραφικούς σταθμούς, οι οποίοι υφίστανται για να προστατεύουν τους ναυτιλλομένους, και όχι για να περνούν πολιτικές θέσεις, σημειώνουν οι πηγές μας.

ΥΠΕΞ: Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία

Ρηματική διακοίνωση έχει ήδη επιδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκική Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, γνωστοποιούν πως έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Το ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια

Χαρακτηριστικό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας σε τελετή βράβευσης Ολυμπιονικών, που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. «Διότι θα αποτελούσε κυρίες και κύριοι Ολυμπιονίκες μεγάλη εθνική αμέλεια να πιστεύουμε ότι ο ελληνισμός μπορεί να επιβιώσει χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει ο ίδιος την ύπαρξή του, την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα».


Eιδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 20 Φεβρουαρίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Αγρότες: Η κάθοδος στην Αθήνα και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Amber Alert για 12χρονο από τον Πειραιά



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ