Γενικά

07 Φεβρουαρίου 2018 23:12

Novartis: Κόντρες για τις μαρτυρίες με ψευδώνυμα και “σκιές”

Text to Speech

Συγκρούσεις για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες. "Άδειασε" ο Κοντονής τον Πολάκη μιλώντας στον ΑΝΤ1. Οργή Αβραμόπουλου  Τι λέει ο Κ. Φρουζής.

Novartis: Κόντρες για τις μαρτυρίες με ψευδώνυμα και “σκιές”

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis. Οι εμπλεκόμενοι πήραν σήμερα στα χέρια τους αντίγραφα της Δικογραφίας, που εστάλη στη Βουλή, ενώ συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση, για την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Δύο άνδρες και μία γυναίκα αναφέρονται σε ισχυρά πολιτικά πρόσωπα στις καταθέσεις τους, ενώ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Παύλου Πολάκη στον ΑΝΤ1 ό,τι πρόκειται για υπαλλήλους της φαρμακευτικής εταιρείας, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ουσιαστικά να τον "αδειάζει", καθώς, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι "η κυβέρνηση φυσικά και δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, ούτε ο Πρωθυπουργός".

Ψευδώνυμα και «σκιές»

Από τους σχεδόν 20 μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, τρεις - οι οποίοι κατέθεσαν από το Νοέμβριο μέχρι και την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου -  είναι αυτοί που εμπλέκουν με τις καταθέσεις τους πολιτικά πρόσωπα.

Όλοι - και οι τρεις - έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα στοιχεία τους και αναφέρονται με ψευδώνυμα. Είναι δυο άνδρες, με ψευδώνυμα «Γιάννης Αναστασίου» και «Μάξιμος Σαράφης», καθώς και μία γυναίκα με ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση».

O ANT1 αποκάλυψε την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα "Μάξιμου Σαράφη", όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τα εμβόλια για την γρίπη, τις προμήθειες και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, καθώς έκανε λόγο για «κουκουλοφόρους και συκοφάντες που φαντάζονται πράγματα», ενώ αναφερόμενος στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» και τα όσα είπε, ότι δηλαδή ο τότε υπουργός Υγείας φέρεται να είχε λάβει μίζα ύψους 40 εκατ. ευρώ, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «κενότητα και ασύστολα ψέματα». 

Novartis

Ωστόσο, μέσω του ΑΝΤ1, ο Παύλος Πολάκης αποκάλυψε την πραγματική ιδιότητα των τριών μαρτύρων, λέγοντας ότι πρόκειται για υπαλλήλους της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η αποκάλυψη από τον Παύλο Πολάκη πυροδότησε ξεκίνησε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα και να χαρακτηρίζει ως σκευωρό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Σαλμάς κάνουν λόγο για στημένη υπόθεση καθώς ο υπουργός δεν θα έπρεπε να έχει γνώση ανάλογων λεπτομερειών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, που έλαβε γνώση για τον μάρτυρα που τον εμπλέκει, αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 τι αναφέρει ο μάρτυρας, λέγοντας ό,τι συμπεραίνει πως πρόκειται για υπάλληλο της εταιρείας.

Οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων προκάλεσαν ως και επεισόδιο στη Βουλή. Ο Δημήτρης Λιντζέρης επιχείρησε να φωνογραφήσει, στο γραφείο 131 της Βουλής, την κατάθεση του μάρτυρα που αναφέρεται σε εκείνον, με αποτέλεσμα να επέμβει η φρουρά και να διαγράψει το υλικό από το κινητό του.

Βουλή - Διεύθυνση Νομικού Ελέγχου

«Μάχες» για τους μάρτυρες

Οι μάρτυρες χωρίς ταυτότητα, με ψευδώνυμα και πιθανή ιδιότητα έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση και σε δεύτερο επίπεδο. Βάσει νόμου, μάλιστα, η κατάθεσή τους δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, μόνο να συνεκτιμηθεί υπό προϋποθέσεις, καθώς, σύμφωνα με τον πρώην Υπ. Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, που μίλησε στον Real FM, «η κατάθεση των μαρτύρων δεν λαμβάνεται υπόψιν εάν είναι τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία. Αν όμως έχουμε κι άλλους μάρτυρες που μπορεί να αποδειχθεί η ενοχή κάποιου κατηγορουμένου, τότε -αν υπάρχουν κι άλλες καταθέσεις- μπορεί να συνεκτιμηθεί”

H αποκάλυψη του Παύλου Πολάκη στον ΑΝΤ1 ό,τι οι μάρτυρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες και για τον λόγο αυτό μίλησαν, δημιουργεί ακόμη ένα ζήτημα, καθώς όπως δηλώνει ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος «δεν μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας εφόσον έχουν ίδιο όφελος».

«Βαλίτσες, φάκελοι και χορηγίες»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες μίλησαν για πακέτα χρημάτων. Μέσα σε βαλίτσες, σε τσάντες, σε κίτρινους φακέλους, σε μετρητά, αλλά και χρήματα μέσω χορηγιών ή και μέσω εταιρειών τρίτων… Για χρήματα που έφτασαν ως δυο Πρωθυπουργούς, αφού όπως αναφέρεται σε μια μαρτυρία, «ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας (σημ: Novartis) ξεκίνησε από τη Μεταμόρφωση έχοντας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μία βαλίτσα-τρόλεϊ, γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα), θέμα για το οποίο μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Novartis

Οι ίδιοι μάρτυρες υπό καθεστώς ανωνυμίας κατέθεσαν για τσάντες με χρήματα και ποσά ως 40 εκ. ευρώ σε πρώην υπουργούς Υγείας, αναφέροντας ό,τι «τα χρήματα στον πρώην υπουργό δίδονταν είτε μέσω συνεργάτη του είτε σε τσάντα απευθείας στον ίδιο. Τα ποσά ήταν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ».

Φρουζής στον ΑΝΤ1: θα μιλήσω αφού μελετήσω την δικογραφία

Ο Κωσταντίνος Φρουζής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την Κατερίνα Χαραλαμπάκου, είπε βρίσκεται εδώ και δυο ημέρες με τους δικηγόρους του και προετοιμάζεται για τη στάση που θα κρατήσει. Ο ίδιος λέει ότι δεν φοβάται τίποτα, ωστόσο ακόμα δεν έχει πάρει στα χέρια του την δικογραφία για να γνωρίζει τι ακριβώς του αποδίδεται και για ποιες πράξεις. Λέει μάλιστα πως όταν θα είναι έτοιμος θα μιλήσει και θα πει πολλά, όμως πρέπει πρώτα να έχει τη δικογραφία, την οποία πιθανότατα θα πάρει όταν θα κληθεί να καταθέσει. «Είμαι στην Ελλάδα, εδώ είναι τα παιδιά μου και η οικογένεια μου» είπε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν θα παω πουθενα μεχρι να αποδειξω στις Αρχες οτι ολα ειναι ψεματα. Σπιλωνουν το ονομα μου και με ενοχλει. Όλοι θα μάθουν σύντομα πως αυτή η χοντροκομένη φάρσα θα καταπέσει».​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO