Κοινωνία

24 Απριλίου 2020 12:37 Τελευταία ενημέρωση : 24 Απριλίου 2020 23:55

Κορονοϊός: νέα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι

Διάβασέ μου το...

Αδειάζει η κλινική στο Περιστέρι. Στο σημείο βρέθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση και στην κλινική στο Ελληνικό.

Κορονοϊός: νέα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι
-

Ακόμα έξι νεφροπαθείς από την κλινική στο Περιστέρι βρέθηκαν, λίγο πριν το μεσημέρι, θετικοί στην κορονοϊό και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Την κλινική επισκέφθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Εξερχόμενος της κλινικής ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι "όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της χώρας. Πρέπει να τους παρακολουθήσουν στενά για τις επόμενες επτά ημέρες. Πήραν όλοι χημειοπροφύλαξη και δόθηκαν όλες οι οδηγίες. Είμαστε κοντά τους και θα τους στηρίξουμε όπως μπορούμεΕίναι σημαντική επιδημία σε ένα χώρο αυξημένου κινδύνου. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα".

Μετά να έξι νέα κρούσματα, στην κλινική που βρίσκεται στο Περιστέρι έχουν προκύψει 34 θετικά κρούσματα, 19 αφορούν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ.  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τρεις ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, την ίδια ώρα, η ιχνηλάτηση και στις δύο ιδιωτικές κλινικές υγείας στην Αττική που εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοιού, ενώ έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ - μεταφορά ασθενών

Παράλληλα, τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη, η Κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Στην κλινική μετέβη σήμερα και ένα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και να συντάξει πόρισμα με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του το οποίο θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό που ερευνά την υπόθεση, ώστε να κρίνει αν θα πρέπει ή όχι αποδώσει ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της Κλινικής.

Αναζήτηση για κρούσματα στις επαφές 50 ιδιωτών γιατρών

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευστεί, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχίζονταν να πραγματοποιούνται, κυρίως από συνεργαζόμενους εξωτερικούς γιατρούς, ακόμα και μικροεπεμβάσεις, στην Κλινική, κάτι που είχε απαγορευθεί με οδηγία από το υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία ιατρών και ασθενών βρίσκονται ήδη στα χέρια των ειδικών και έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση, ώστε να παρθούν δείγματα για τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Αυξημένη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι όλοι οι εν λόγω ιατροί διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία, όπου δέχονταν αδιαλείπτως επισκέψεις ασθενών.

κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ - μεταφορά ασθενών

Παχατουρίδης: να υπάρξει άμεση αναστολή λειτουργίας της Κλινικής

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Περιστερίου, «την σφοδρή αντίδραση του Δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, προκάλεσε η ανεξέλεγκτη έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού σε ιδιωτική μονάδα υγείας στην πόλη. Ο κ. Παχατουρίδης, απαιτεί από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς την άμεση κινητοποίηση τους ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού ξεκινώντας από την άμεση αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής υγείας». 

Ο Δήμαρχος Περιστερίου «ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες υγείας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη του. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή λειτουργίας κάθε μονάδα η οποία μη τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας θέτει σε  κίνδυνο κατοίκους, ασθενείς και προσωπικό. Ο Δήμαρχος, επιπλέον, ζητά να παρασχεθεί κάθε επιπλέον μέριμνα για τους ασθενείς και το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής». 

Όπως αναφέρεται, «σε συνέχεια όλων των προηγούμενων ενεργειών του Δήμου για την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, μεταξύ των οποίων και το τετράγωνο που είναι εγκατεστημένη η κλινική, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις της περιοχής πλησίον της κλινικής. Η υγεία των κατοίκων και των συμπολιτών μας αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα του Δήμου Περιστερίου, που καθόλη της διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο για την προστασία τους».

 

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας γνώριζαν από την Τετάρτη για τα κρούσματα στις κλινικές

"Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ειδική μέριμνα με προληπτικά μέτρα και συστηματικούς ελέγχους από το Υπουργείο Υγείας σε χώρους ευαλωτότητας, όπως προσφυγικές δομές, καταυλισμοί Ρομά και γηροκομεία. 

Μετά και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών σε ιδιωτικές κλινικές και προσφυγικές δομές, που δημιουργούν εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η τραγική ολιγωρία της Πολιτείας, που σπεύδει διαρκώς εκ των υστέρων να παρέμβει. Μάλιστα, στην περίπτωση του Περιστερίου, παρότι ο ΕΟΔΥ γνώριζε ήδη από την Τετάρτη πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν προχώρησε στα απαραίτητα μέτρα. Αντίθετα, η κλινική εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικά", αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

"Το υπουργείο Υγείας οφείλει να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αφήνεται έρμαιο σε τυχοδιωκτικές πρακτικές. Και κάποια στιγμή επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι πάνω από την ατομική ευθύνη των πολιτών, στην οποία καταφεύγει στα δύσκολα, υπάρχει πρωτίστως η ευθύνη της Πολιτείας".

κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ - μεταφορά ασθενών