Κοινωνία

17 Νοεμβρίου 2020 14:20 Τελευταία ενημέρωση : 17 Νοεμβρίου 2020 20:30

Πολυτεχνείο: επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Διάβασέ μου το...

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων. Προσαγωγές διαδηλωτών.

Πολυτεχνείο: επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
-

Επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που στα Προπύλαια βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στην Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί μάλιστα έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης και προχώρησαν σε προσαγωγές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο τραυματίες.

Παράλληλα, με τη χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού και με πυκνή ρίψη δακρυγόνων, η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Δ. Κουτσούμπας απαίτησε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Κατήγγειλε την επίθεση και τον προπηλακισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφιλη και σε άλλους βουλευτές. "Οι διαδηλωτές τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, οι αστυνομικοί δεν τα τηρούν" τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως υποστηρίζει, η επίθεση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επάφη με εισαγγελέα.

Πηγές του κόμματος κάνουν λόγο για αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, ενώ προσθέτουν ότι ο αξιωματικός της ΓΑΔΑ εμφανίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο χώρο. Απαντώντας δε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι "η εντολή μας είναι να εφαρμόσουμε το νόμο".

Απρόκλητη επίθεση καταγγέλει η αντιπολίτευση

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος από πλευράς του τόνισε ότι η επίθεση και ο προπηλακισμός βουλευτών του ΚΚΕ είναι απαράδεκτη και απρόκλητη και διερωτήθηκε: βάλτε πλάι -πλάι τον αριθμό αστυνομικών με διαδηλωτές, ποιοι τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Παρέμβαση και τα επεισόδια έκανε στη Βουλή και ο τομεάρχης Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Ζητάμε από την Κυβέρνηση και από την αστυνομία να σταματήσουν να επενδύουν στην όξυνση της έντασης. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα για προπηλακισμό βουλευτών του ΚΚΕ” τόνισε και πρόσθεσε: “Όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες έλαβαν χώρα από σήμερα το πρωί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο από το ΚΚΕ και όσο από το ΜεΡΑ25 είναι εκδηλώσεις στις οποίες υπήρξε πλήρης τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Αυτή τη στιγμή υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας, δυστυχώς, αποτελεί το γεγονός ότι έχουν μεταφερθεί 6000 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα αυτή την ημέρα, με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Κυβέρνησης”.

“Έγιναν κάποιες εκδηλώσεις που πήγαν κανονικά. Δεν πήγε όμως καθόλου κανονικά η απαγόρευση της κυβέρνησης, λεονταρισμοί χωρίς νόημα” δήλωσε από πλευράς του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

«O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτές τις μέρες ότι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας. Αντ’ αυτού, για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της Κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ καταλαβαίνει μόνο από καταστολή και ΜΑΤ

Αναλυτικά η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Ν.Δ.:

"Η κοινωνία φωνάζει για προστασία της ζωής και ΜΕΘ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταλαβαίνει μόνο από καταστολή και ΜΑΤ.Σήμερα αποδείχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας και ταυτόχρονα απόδοση τιμής στο δημοκρατικό αγώνα της νεολαίας και του λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού έχει χάσει κάθε έλεγχο μπροστά στην πανδημία και την οικονομική κατάρρευση πόνταρε ότι του έχει απομείνει στην ψευδαίσθηση ελέγχου μέσα από την καταστολή και τις προβοκάτσιες.

Ο αυταρχισμός που ζήσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελεί απόδειξη αδυναμίας και απομόνωσης της κυβέρνησης. Απομόνωση πρώτα από όλα μέσα στην κοινωνία που κατανοεί πια ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για την οικονομική στήριξη που οι καιροί απαιτούν.

Αν και η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο, ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται και το κράτους δικαίου και, στο βαθμό που του αναλογεί, τη δημόσια υγεία".

"Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών", τονίζει το υπουργείο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Επεισοδια - Πολυτεχνείο

Επεισοδια - Πολυτεχνείο

Επεισοδια - Πολυτεχνείο

Επεισοδια - Πολυτεχνείο