X

Μητσοτάκης σε Βερστάγκερ: Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν το 2015

Για την κρίση αλλά και την επιτυχία της Ελλάδας να βγει από το καθεστώς εποπτείας, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρωθυπουεγός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκαρέτε Βεστάγκερ.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της άρσης του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας», σημείωσε κατά την έναρξη της συνάντησης η κα Vestager.

«Αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”. Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό», συνέχισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

 

«Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά. Αλλά πιστεύω πως κάνετε καλά που επισημαίνετε ότι η ελληνική κοινωνία αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτική. Επίσης, αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, ότι η ανάπτυξη είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης με δεδομένες τις προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του «Ελλάδα 2.0».

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης τις προτάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και την καλύτερη λειτουργία των αγορών.

Η Margrethe Vestager ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα θέματα αρμοδιότητάς της.

 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πάρης Βλαχάκης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, συναντήθηκε νωρίτερα και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

 

Ο υπουργός οικονομικών, μεταξύ άλλων ανέφερε: 

"Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Συνεργασία μείζονος σημασίας. Ιδιαιτέρως, δε, σε έκτακτες συνθήκες και περιόδους κρίσεων, όπως αυτές που διανύουμε. Η συμβολή σας στην αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά την έξαρση της πανδημίας ήταν ουσιαστική, καθώς το Προσωρινό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο και οδηγό στην προσπάθειά μας να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Δυνάμει αυτού, οι ελληνικές αρχές έχουν, ήδη, θεσπίσει περί τα 70 μέτρα κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 22 δισ. ευρώ. Μέτρα που εφαρμόστηκαν με πλήρη επιτυχία, κράτησαν όρθια την κοινωνία και λειτουργική την οικονομία, και έθεσαν τις βάσεις για δυναμική επανεκκίνηση.

Η οποία και συντελέστηκε! Από πλευράς μας, προσβλέπουμε και εργαζόμαστε για τη συνέχιση αυτής της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για κοινή και δραστική αντιμετώπιση και των νέων απειλών που ορθώνονται μπροστά μας. Απειλές που προκύπτουν από γεωπολιτικές εντάσεις, από την ανάγκη πράσινης μετάβασης, από την ανάγκη ελέγχου επί της τεχνολογίας."

 

 

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Σε απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά με ασύστολα ψεύδη προσπαθεί να ξαναγράψει την πρόσφατη Ιστορία του τόπου νομίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες είναι λωτοφάγοι. Να του θυμίσουμε λοιπόν:

  • Ότι  είναι ο πρόεδρος του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα, την οδήγησε στα μνημόνια και τον ελληνικό λαό στην πιο βαθιά φτωχοποίηση.
  • Ότι η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου της οποίας ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός παρέδωσε το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  21 δισεκατομμύρια αποπληρωμές, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πρόσβαση στις αγορές.
  • Ότι ο ίδιος παρέλαβε το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, πρόσβαση στις αγορές, 10 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.
  • Ότι η απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2022, ώστε να μπορεί σήμερα ο ίδιος με γελοίους πανηγυρισμούς να την εμφανίζει τάχα ως δικό του επίτευγμα.

Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να εξαπατήσει για ακόμη μια φορά τον Ελληνικό λαό, οι πολίτες γνωρίζουν, κρίνουν και συγκρίνουν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της Δεξιάς που μόνο συμφορές έφεραν στον τόπο και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θωράκισε τη χώρα, κράτησε την κοινωνία όρθια και άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη.

Υ.Γ. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν εξήγησε στην κυρία Βεστάγκερ πώς γίνεται, ο εκλεκτός του, που τοποθετήθηκε με τρόπο πραξικοπηματικό στη θέση της κας Θάνου στη μέση της θητείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τώρα να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι τοποθετεί κομματική εγκάθετη αντιπρόεδρο και ότι τον άφησαν χωρίς υπαλλήλους για να μην πραγματοποιεί ελέγχους και να μην επιβάλλει πρόστιμα στην αισχροκέρδεια»..

 

Η Νέα Δημοκρατία, σε απάντηση της στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

«Πράγματι οι Ελληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Και θυμούνται πολύ καλά τις δραματικές στιγμές που έζησαν αυτές τις μέρες το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού εξ αιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του κ. Τσίπρα και του κ.Βαρουφάκη. Θυμούνται πολύ καλά την απόγνωση των συνταξιούχων και των άλλων πολιτών στις ουρές των ΑΤΜ των τραπεζών, περιμένοντας να βγάλουν ένα μικρό κομμάτι από τις οικονομίες τους. Θυμούνται πολύ καλά πώς φθάσαμε στο 3ο αχρείαστο μνημόνιο, που κόστισε περίπου 100 δις ευρώ και τα όσα ακολούθησαν με φόρους, περικοπές και καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης. Θυμούνται πολύ καλά τις «κωλοτούμπες» του κ. Τσίπρα που μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι» σε μια νύχτα. Αυτό που θα περίμενε κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν σιωπή. Αντ΄αυτού ζητάει και τα ρέστα. Και αναθερμαίνει ξανά τη συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη. Μόνο που το 2022, δεν είναι 2015».

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στην Ραφήνα: Συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 42χρονου

Μύκονος: Εξιχνιάστηκε η επίθεση στον ξενοδόχο

Χαϊδάρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου