Οικονομία

10 Ιουλίου 2019 11:42 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιουλίου 2019 22:15

Φοροελαφρύνσεις 6 δις στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Text to Speech

Εννέα φοροελαφρύνσεις με το «καλημέρα» της διακυβέρνησης. Στα «σκαριά» φορολογικό νομοσχέδιο. Θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα με τους δανειστές.

Φοροελαφρύνσεις 6 δις στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Του Νίκου Ρογκάγκου

Ελαφρύνσεις φόρων σε εισόδημα, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει η κυβέρνηση, την ώρα που οι θεσμοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για το 2019 και το 2020, εάν επιβεβαιωθεί η απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους. Το κόστος του φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με σκοπό να κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή, δηλαδή μετά τις 17 Ιουλίου, προσεγγίζει τα 6 δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι κινείται πέρα από τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά όρια και τις αντοχές του προϋπολογισμού, αφού η κυβέρνηση μέσα από ένα μωσαϊκό διατάξεων σκοπεύει να ξεδιπλώσει μέσα από το νομοσχέδιο όλη τη φορολογική πολιτική της. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Παρά τις καλές προθέσεις και τις γέφυρες επικοινωνίας που έχει ρίξει το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες, οι προτάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τις συμπληγάδες των δανειστών. Σε αυτό το πλαίσιο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι θα έρθουν στη χώρα μας για το ετήσιο συνέδριο του Economist και θα έχουν την ευκαιρία για συνάντηση γνωριμίας -και όχι μόνο- με το νέο οικονομικό επιτελείο.

Εκτιμάται ότι σε αυτές τις συναντήσεις, που θα γίνουν στο περιθώριο του συνεδρίου, θα μπει ταυτόχρονα και η «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν στη διάρκεια της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά το άτυπο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα λάβει χώρα στο Ελσίνκι. Να σημειωθεί ότι στις 5 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του EuroworkingGroup (EWG).

Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν, και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα, Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι:

  1. Εισαγωγικός συντελεστής στη φορολογική κλίμακα 9% από 22% σήμερα και ανώτατο 40% από 45%. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
  2. Διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ.
  3. Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  5. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο ετών.
  6. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28% σήμερα. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
  7. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
  8. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  9. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ