Πολιτική

10 Ιουλίου 2019 18:40

Ελληνοτουρκικό “μπρα-ντε-φερ” με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Μαχητικά και φρεγάτες συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα. Έτοιμη η λίστα της ΕΕ με τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Ελληνοτουρκικό “μπρα-ντε-φερ” με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ
-

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως... χέρι στο πορτοφόλι από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ θέλει να βάλει η Τουρκία.

Σε ρόλο “προστάτη” των Τουρκοκυπρίων, η Άγκυρα επανέφερε πρόταση του ψευδοκράτους, Επιτροπή υπό τον ΟΗΕ να μοιράσει τα έσοδα από τις γεωτρήσεις.

«Και ο Πορθητής και το Γιαβούζ αυτήν τη στιγμή ξεκινούν τις εργασίες τους. Εμείς δεν μπαίνουμε στα χωράφια άλλων εκεί. Ειδικά εκεί, τα βήματα που κάνουμε είναι για την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων αδελφών μας στη βόρεια Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γιαβούζ - Yavuz - τουρκικά πολεμικά πλοία - φρεγάτες

Στο παιχνίδι των προκλήσεων, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, όπου φαίνονται τα γεωτρύπανα Yavuz και Fatih, καθώς και το σεισμογραφικό Βarbaros, να συνοδεύονται από τουρκικά μαχητικά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Γιαβούζ - Yavuz - τουρκικά πολεμικά πλοία - φρεγάτες

“Θερμό”… καλωσόρισμα στον νέο Υπουργό Εξωτερικών

Σαφές μήνυμα με το “καλημέρα” έστειλε στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, καταδικάζοντας την παράνομη τουρκική γεώτρηση και προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι στο τραπέζι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ - ΥΠΕΞ

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία έκανε... συστάσεις στον Έλληνα ΥΠΕΞ να αλλάξει το στυλ του.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε πιο μετρημένος για τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Είναι προσωπικός μου φίλος και θέλουμε να έχουμε επιτυχημένες σχέσεις. Αν έχουμε διαφωνίες, θέλουμε να διαπραγματευτούμε και να βρούμε λύσεις μαζί», είπε μεταξύ άλλων.

Παυλόπουλος - ΠΑΔΕΕ

«Θα υπερασπισθούμε τη διεθνή νομιμότητα, χωρίς καμία υποχώρηση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.