Κόσμος

25 Ιουλίου 2019 16:36 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιουλίου 2019 22:38

Καύσωνας στην Ευρώπη: καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ θερμοκρασίας

Διάβασέ μου το...

“Βράζει” η Γηραιά Ήπειρος. Νέο ρεκόρ ζέστης σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Για πρώτη φορά σε “κόκκινο συναγερμό” το Βέλγιο.

Καύσωνας στην Ευρώπη: καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ θερμοκρασίας
-

Νέο ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκε στην Ολλανδία, όπου η θερμοκρασία έφθασε σήμερα τους 41,7 βαθμούς Κελσίου. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα, όπου ο υδράργυρος δεν έχει ξεπεράσει ποτέ του 40°C.

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε στο Twitter ότι η θερμοκρασία των 41,7°C. μετρήθηκε στο Ντέελεν της ανατολικής Ολλανδίας στις 14.15 τοπική ώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ, που χρονολογείτο από το 1944, με 38,6 βαθμούς Κελσίου, καταρρίφθηκε χθες.

Όλη η Γερμανία έχει τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας του καύσωνα. Έσπασε το φράγμα των 42 βαθμών Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Συγκεκριμένα, στη Σαξωνία, μετρήθηκε θερμοκρασία 42,6 βαθμών Κελσίου, που είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην χώρα.

AP - Γαλλία - υψηλή θερμοκρασία

Το Παρίσι κατέρριψε επίσης σήμερα το ιστορικό 70ετές ρεκόρ ζέστης, με θερμοκρασία 41 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε στις 13.42 τοπική ώρα, σύμφωνα με το Meteo-France, που προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο τις απογευματινές ώρες.

AP - Γαλλία - υψηλή θερμοκρασία

Από την έναρξη των καταγραφών της θερμοκρασίας το 1873, η γαλλική πρωτεύουσα δεν είχε περάσει το όριο των 40 βαθμών Κελσίου παρά μία και μοναδική φορά, στις 28 Ιουλίου 1947, με 40,4 βαθμούς. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι το θερμόμετρο να φθάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου σήμερα, ημέρα κορύφωσης του καύσωνα που ταλαιπωρεί την Γαλλία από την Δευτέρα.

Στο Βέλγιο, όπου για πρώτη φορά έχει κηρυχθεί «κόκκινος συναγερμός» εξαιτίας του καύσωνα, επίσης καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας. 39,9 βαθμοί Κελσίου καταγράφηκαν την Τετάρτη στη στρατιωτική βάση Κλάινε-Μπρόγκελ στα βορειοανατολικά, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέχεναου, υπηρεσιακός επικεφαλής του βασιλικού μετεωρολογικού ινστιτούτου (IRM). Πρόκειται για «την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1833», που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία. Και το χειρότερο έπεται, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας ως την Παρασκευή.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο (36,9 βαθμοί Κελσίου), μετρήθηκε σήμερα στο Χίθροου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ