Οικονομία

29 Ιουλίου 2019 13:42

Με διαδικασίες “εξπρές” ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Διάβασέ μου το...

Σε κλίμα... συναίνεσης ξεκίνησε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με διαδικασίες “εξπρές” ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο
-

Με διαδικασίες «εξπρέ» συζητείται και ψηφίζεται αύριο το βράδυ το φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει πως η κυβέρνηση επέλεξε να συζητήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς οι διατάξεις του είναι εξαιρετικά επείγουσες. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας ο ΕΝΦΙΑ αφορά στο τρέχουν έτος, ενώ οι 120 δόσεις βρίσκονται εν ισχύ και πρέπει άμεσα να αποτυπωθούν οι βελτιωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο καθεστώς.

Πλην του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 που υποστήριξαν πως επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις 8 Αυγούστου για να συζητηθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες, όλα τα κόμματα αναγνώρισαν τον επείγοντα χαρακτήρα του και συμφώνησαν με τη διαδικασία.

Η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπει μείωση μεσοσταθμικά κατά 22% και θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν εξαιρείται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, αφορά περίπου 4 εκατ. οφειλέτες δημοσίου που χρωστούν συνολικά 104 δις ευρώ. Σε εντάσσονται επιχειρήσεις με χρέη έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται σε όσους εντάσσονται και την τηρούν αναστέλλονται κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ