Κοινωνία

19 Αυγούστου 2019 19:44

Θλίψη και οργή για τον θάνατο του 19χρονου στη Σάμο

Διάβασέ μου το...

«Το ΕΚΑΒ άργησε μιάμιση ώρα», καταγγέλλει ο πατέρας του άτυχου νεαρού. Η απάντηση του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Θλίψη και οργή για τον θάνατο του 19χρονου στη Σάμο
-

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Θλίψη και οργή στο Καρλόβασι της Σάμου για τον θάνατο του 19χρονου Νίκου Μαθιού που έπαθε ανακοπή την ώρα που έπαιζε μπάσκετ.

Στο τοπικό Κέντρο Υγείας δεν υπήρχε βάρδια για το ασθενοφόρο ενώ  το ΕΚΑΒ έφτασε στο Καρλόβασι από την πρωτεύουσα της Σάμου με, πάνω από μία ώρα καθυστέρηση όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του άτυχου νεαρού.

Ο καρδιολόγος Πέτρος Χατζηανδρέου, που έσπευσε να βοηθήσει τον 19χρονο, περιγράφει τα τελευταία δραματικά λεπτά: «Όταν πήγα, είχε κάνει ανακοπή εκείνη τη στιγμή και μετά από κάποιες προσπάθειες και με χρήση απινιδωτή επανήλθε η καρδιά του, χωρίς ωστόσο να έχει επανέλθει η εγκεφαλική του λειτουργία. Περιμέναμε το ΕΚΑΒ, η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΑΒ άργησε».

Ο 20χρονος Νίκος Μαθιός πήγε το απόγευμα της Παρασκευής να παίξει μπάσκετ με τους φίλους σε  γήπεδο του Καρλοβασίου όπως συνήθιζε. Οι φίλοι του που τον είδαν να καταρρέει, κάλεσαν βοήθεια αλλά και τον πατέρα του παιδιού.

«Το ασθενοφόρο ήρθε περίπου μετά από,  μιάμιση ώρα μετά απ' το περιστατικό. Το παιδί ήταν πεσμένο μιάμιση ώρα μέσα στο γήπεδο με τις βοήθειες των γιατρών εκεί προσπαθούσαν να το κρατήσουν στη ζωή. Όσο μπορέσαμε να το κρατήσουμε τις είχε τις αισθήσεις του, σαν οργανισμός, δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Έπρεπε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ούτως ώστε το παιδί να φύγει με ασθενοφόρο, να γίνει παροχή οξυγόνου» ξεσπά ο Μανώλης Μαθιός.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ένας οδηγός του Κέντρου Υγείας παρότι δεν είχε βάρδια και πήρε το ασθενοφόρο και πήγε στο γήπεδο όπου ο 19χρονος έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγεία και από κει με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

«Άντεξε η καρδιά του δύο ώρες, μπήκε και στη ΜΕΘ διασωληνώθηκε. Εκεί τους έκανε ανακοπή τη μία μετά την άλλη και στο τέλος κατέληξε το παιδί» εξηγεί ο  Πέτρος Χατζηανδρέου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τον Αύγουστο στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπάρχει ασθενοφόρο μόνο τη νύχτα. Έτσι το μοναδικό του ΕΚΑΒ πρέπει να καλύψει όλο το νησί των 35.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και τους τουρίστες.

 «Δεχτήκαμε το σήμα στις 19:55, δέκα επτά λεπτά μετά έφτασε το τοπικό, τον μεταφέρανε στο Κέντρο Υγείας. Στις 20.20 έφτασε το δικό μας, 25 λεπτά μετά και όχι μιάμιση ώρα», υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, χειρουργός Παναγιώτης Τζανετής.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ η Σάμος θα είχε επιπλέον 7 διασώστες καθώς ο διαγωνισμός του ΚΕEΛΠΝΟ για 100 προσλήψεις στα νησιά έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο, όμως έως σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους καθώς δεν έχει τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ