Κοινωνία

29 Αυγούστου 2019 22:52

Δέκα ημέρες τιμητική άδεια σε όσους υπηρετούν στο Κόσσοβο

Διάβασέ μου το...

Πράξη ότι τα στελέχη του Στρατού Ξηράς αποτελούν τον πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων κάνει με διαταγή του ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Δέκα ημέρες τιμητική άδεια σε όσους υπηρετούν στο Κόσσοβο
-

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε μια γενναία διόρθωση επί αδικίας, που είχαν υποστεί όσοι υπηρετούσαν στην Ελληνικη Δύναμη Κοσσόβου (ΕΛΔΥΚΟ) προχώρησε ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, έγινε αποδέκτης παραπόνων σύμφωνα με τα οποία ο προκάτοχος του Αρχηγός ΓΕΣ και σημερινός ΥΦΕΘΑ, Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, άγνωστο επί ποιας σχετικής εισήγησης, τροποποίησε την διαταγή και χρέωνε την άδεια επαναπατρισμού όσων υπηρέτησαν στο Κόσσοβο σαν κανονική ή μικράς διάρκειας, με συνέπεια να μειώνονται αρκετά οι άδειες τους. Μέχρι πέρυσι τα στελέχη στην ΕΛΔΥΚΟ δικαιούνταν 12 ημέρες κανονικής άδεια πέραν των δικαιούμενων κανονικών και μικράς διάρκειας αδειών ενώ όσοι επαναπατρίζονταν δικαιούνταν επιπλέον 10 ημέρες άγραφης άδειας, η οποία από τον Ιανουάριο του 2018 χρεωνόταν σαν κανονική.

Ο Στρατηγός Καμπάς, που διακρίνεται για την ευαισθησία του σε θέματα προσωπικού, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την αδικία άλλαξε τη διαταγή κι έτσι τα στελέχη που επαναπατρίζονται θα λαμβάνουν και πάλι 10 ημέρες άδεια πέραν των προβλεπομένων.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, που εκδόθηκε καινή σχετική διαταγή, το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ και σε αυτούς που επέστρεψαν τώρα από το Κόσσοβο.

Η παρουσία της ΕΛΔΥΚΟ σηματοδοτεί τη συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης, προβάλλει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων και υποστηρίζει με την παρουσία της την Ελληνική Διπλωματία. Επίσης προάγει το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και PfP, οι οποίες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη.

Σε μία περίοδο γενικότερης παγκόσμιας ρευστότητας, όπου η Ελλάδα δίνει έναν πολυεπίπεδο διαρκή αγώνα στα εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την συνεχή παρουσία τους σε ειρηνευτικές αποστολές ενισχύουν την ανάδειξη της χώρας ως παράγοντας ασφάλειας, ισχύος, ευημερίας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.