Κόσμος

06 Οκτωβρίου 2019 20:21 Τελευταία ενημέρωση : 06 Οκτωβρίου 2019 23:47

Εισβολή στη Συρία ετοιμάζει ο Ερντογάν

Διάβασέ μου το...

"Θα ποτίσουμε τα ανατολικά του Ευφράτη με σιντριβάνια ειρήνης", υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος...

Εισβολή στη Συρία ετοιμάζει ο Ερντογάν
-

Η Τουρκία μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. 

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους. Στόχος οι Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού. 

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες  μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης. 

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί "ακόμη και σήμερα ή αύριο". Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα "αναγκάστηκε" να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και ώστε οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν. 

Επικοινωνία Ερντογάν και Τραμπ 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά, την Κυριακή, τη σχεδιαζόμενη "ασφαλή ζώνη" στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, κατόπιν πρόσκλησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σημείωσε ότι η ασφαλής ζώνη είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή από την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG (σ.σ. η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK) και για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, είναι αποφασισμένη να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την επανεμφάνισή του στην περιοχή.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ