Κοινωνία

05 Ιανουαρίου 2020 18:27

“Ηφαιστίων”: Σαρώνει τη χώρα η νέα ψυχρή εισβολή

Διάβασέ μου το...

Έντονο ψύχος, χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο και κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός.

“Ηφαιστίων”: Σαρώνει τη χώρα η νέα ψυχρή εισβολή
-

Η νέα ψυχρή εισβολή, που πλήττει από το πρωί τη χώρα μας, έφερε έντονες χιονοπτώσεις. Το χιόνι, τις επόμενες ώρες, θα πέσει και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ενώ δεν αποκλείεται και η Αθήνα στη διάρκεια της νύχτας να… ντυθεί στα λευκά.

Στην Πάρνηθα χιονίζει από νωρίς, ενώ υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Χασιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της μονής Κλειστών, και εξακολουθεί να είναι κλειστή η Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, έχει τεθεί σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Στόλος περίπου 70 οχημάτων έχει αναπτυχθεί στο οδικό δίκτυο της Αττικής προκειμένου να επέμβει όπου χρειαστεί.

Οι εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας με τους μπλοκαρισμένους δρόμους και τους εγκλωβισμένους οδηγούς λόγω της κακοκαιρίας φέρνουν πρόστιμα και πειθαρχικές ποινές σε όσους παρακωλύουν την κυκλοφορία.

Εθνική Οδός - Μαλακάσα

Ταυτόχρονα, λόγω του “Ηφαιστίωνα”, η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς με απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου, απαγόρευση κίνησης οχημάτων στις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης και κυκλοφορία οχημάτων μόνο με ειδικά ελαστικά ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ήδη αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί στην ορεινή Χαλκιδική. Από νωρίς το μεσημέρι έχουν ξεκινήσει έντονες χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Παγωμένη λίμνη - Ομαλός - Χανιά

Στην Κρήτη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ πάγωσε η τεχνητή λίμνη στον Ομαλό Χανίων.

Σοβαρό τροχαίο, λόγω της κακοκαιρίας, σημειώθηκε στη Λαμία όταν δυο οχήματα συγκρούστηκαν μετωπικά, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των οδηγών, οι οποίοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λαμίας.

Λαμία - μετωπική

Περιπέτεια έζησαν το βράδυ του Σαββάτου, 4 νεαροί στην Φθιώτιδα. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή του Ζελίου, εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της ΕΜΑK.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και οι δύο λωρίδες μπλόκαραν με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μετακίνηση των εκχιονιστικών. Την ίδια ώρα το χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό έκλεισε στις 12:00 το μεσημέρι ύστερα από  απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς είχε γεμίσει από κόσμο λόγω Κυριακής και τα έντονα καιρικά φαινόμενα  δημιουργούσαν κινδύνους εγκλωβισμού των εκδρομέων.

Από το βράδυ, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν με τον “Ηφαιστίωνα” να πρωταγωνιστεί όλη την ημέρα των Θεοφανίων, αλλά και την Τρίτη.

απαγορευτικό απόπλου - κακοκαιρία - πλοία - λιμάνι

Αλλαγές σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω κακοκαιρίας

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ματαιώθηκε το απογευματινό δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Blue Star Paros” από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού “Ελευθέριος Βενιζέλος” για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού “Blue Star 1” για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνταν μέχρι το απόγευμα τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ