Πολιτική

10 Ιανουαρίου 2020 15:37 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιανουαρίου 2020 21:32

Μητσοτάκης – Αρχηγοί: οι διαφωνίες και το… τζετ λαγκ

Διάβασέ μου το...

Ο προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα και τα "καρφιά" της Φώφης Γεννηματά στις επαφές με τον Πρωθυπουργό. Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης – Αρχηγοί: οι διαφωνίες και το… τζετ λαγκ
-

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά είχε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και ακολούθησε η συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

"Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα" αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».

Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, με την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο προβληματισμός Τσίπρα και ο διάλογος με τον Πρωθυπουργό 

Στις 12:00, ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον μεταξύ τους διάλογο, οι δύο άνδρες είπαν:

  • Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;
  • Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.
  • Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;
  • Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.
  • Τσίπρας: Πόσο μείνατε;
  • Μητσοτάκης: Δυο μέρες τα απολύτως απαραίτητα.
  • Τσίπρας: Πρέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.
  • Μητσοτάκης: Νερό πίνω πολύ 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, «μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι εξέφρασε την «ανησυχία» του «για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης». 

Μητσοτάκης - Τσίπρας - Μαξίμου

«Υπογράμμισα, επίσης, τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών», υπογράμμισε. Παραπέμποντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είχε ήδη τότε «τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους». «Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτήν τη φράση. Στη πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος», είπε, προσθέτοντας ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει». «Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», σχολίασε. 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις». «Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δήλωσε στον κ. Μητσοτάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει». «Περιμένουμε, ωστόσο, μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση», παρατήρησε. 

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την «πρόθεσή» του να τον αλλάξει «εκ νέου». «Του εξέφρασα την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος, δυστυχώς, επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στη κρίση», επισήμανε. 

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας». «Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα «η επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί». «Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτήν τη φορά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης - Τσίπρας - Μαξίμου

"Πόλεμος" ανακοινώσεων Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ 

Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζαν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπλέον, κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».  

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε πηγές του Μ. Μαξίμου. «Ας ελπίσουμε», προσθέτουν, «αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια».

Άμεση ήταν η αντίδραση από κυβερνητικούς κύκλους, που σχολίασαν: «Πολύ ρηχή προσέγγιση. Και ανιστόρητη. “Πάρε-δώσε” είναι ανατολίτικο παζάρι παλαιού τύπου και όχι εξωτερική πολιτική».

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά 

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άφησε... αιχμές με το «καλημέρα», λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι επιμένει σε συμβούλιο αρχηγών. 

«Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση των αρχηγών, αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών» είπε η κ. Γεννηματά. 

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, κάτι που θα διαπιστώσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά τη συζήτησή τους. 

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Γεννηματά μπροστά στις κάμερες

  • Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
  • Γεννηματά: Νεράκι.
  • Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά που σε είδα ήσουν καταβεβλημένη, τώρα είσαι καλύτερα.
  • Γεννηματά: Ξεκουράστηκα στις γιορτές. Εσύ από το βουνό κατευθείαν στα βαθιά.
  • Μητσοτάκης: Ενα τριήμερο ξεκουράστηκα στο βουνό, αλλά ήταν αναζωογονητικό.
  • Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα. Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση των αρχηγών, αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών.
  • Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, θα το διαπιστώσεις.
  • Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή 

Κυρ. Μητσοτάκης - Φώφη Γεννηματά

« Απ’ όσα άκουσα βγαίνω ενημερωμένη», ανάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Φώφη Γεννηματά σε συνεργάτες της λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι κατά 99% η συζήτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 1% αφορούσε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός και την οποία απέρριψε η κ. Γεννηματά. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ΄αυτή επιμένουμε», είπε προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Φώφη Γεννηματά να επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπαίνει σε ονοματολογία κι επιμένει στη θέση του ότι πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Επίσης, τόνισε στους συνεργάτες της, ότι ο κ. Μητσοτάκης την διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο έθεσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έγινε συζήτηση για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ. 

Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35. 

Κυρ. Μητσοτάκης - Φώφη Γεννηματά

Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις και η προσφυγή στη Χάγη αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ ενώ η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα. 

Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

Βελόπουλος σε Μητσοτάκη: "Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο"

Με μια μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 17.15 ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης», στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Κυριάκος Βελόπουλος

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ευδιάθετος, μπροστά στους δημοσιογράφους, θέλησε να κάνει χιούμορ με αιχμές για τον αντικαπνιστικό νόμο, λέγοντας ότι «η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο» και επισημαίνοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα». Ωστόσο ο πρωθυπουργός τού απάντησε πως «οι καταστηματάρχες δεν κάνουν παράπονα γιατί ξέρουν πως ο νόμος ισχύει για όλους» και οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν για να ξεκινήσει η κατ' ιδίαν ενημέρωση.

ε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Με την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα». Πρόσθεσε επίσης, πως έκανε εκείνος νύξη στον πρωθυπουργό για τη Χάγη, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη. Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ο πρωθυπουργός τον ρώτησε την αίσθησή του κι εκείνος απάντησε ότι αν δεν ξέρει ακριβώς το πρόσωπο δεν τοποθετείται. «Μου είπε ότι θα είναι πρόσωπο που θα προκαλέσει έκπληξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος. Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε στον κ. Βελόπουλο για πρόσωπο έκπληξη, σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βαρουφάκης: Θεωρούμε λάθος τη συνάντηση με τον Τραμπ 

Με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιάνης Βαρουφάκης

Λίγη ώρα μετά ο κ.Βαρουφάκης είπε στις κάμερες: «Θεωρούμε λάθος τη συνάντηση με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, μια αμηχανία στην επιθετικότητα του κ.Τραμπ. Μας βάζουν σε μια διαδικασία αποανάπτυξης. Γιατί η πραγματική ανάπτυξη δεν θάρθει από τα τρυπάνια, ή τις εξορύξεις. Ο κ.πρωθυπουργός μου παρέθεσε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Διαφωνήσαμε με την ενισχυμένη αναλογική...Δεν συζητήσαμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ