Οικονομία

16 Ιανουαρίου 2020 14:31

ΙΟΒΕ: σε υψηλό δωδεκαετίας ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Διάβασέ μου το...

Η βελτίωση των προσδοκιών στους κλάδος των Κατασκευών και των Υπηρεσιών, έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο.

ΙΟΒΕ: σε υψηλό δωδεκαετίας ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατέγραψε νέα άνοδο τον Δεκέμβριο του 2019 και διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες από τις 107 μονάδες που βρισκόταν τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως σημειώνει το Ίδρυμα στο μηνιαίο δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η νέα ανοδική τάση του δείκτη οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες, και σε μικρότερο βαθμό στην ενίσχυση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και την ένταση στη γεωγραφική περιοχή μας, μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ενώ παράγοντες όπως η αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και η μείωση των φορολογικών βαρών, έχουν επίσης συνεισφέρει θετικά.

Ωστόσο, η παραγωγική βάση της οικονομίας είναι συρρικνωμένη από τη χρόνια αποεπένδυση, η αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη μεν αλλά με αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης, ενώ παραμένουν εμπόδια σε επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες, σημειώνει το ΙΟΒΕ.