Πολιτική

16 Μαρτίου 2021 21:00 Τελευταία ενημέρωση : 16 Μαρτίου 2021 21:05

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκία: Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πιέσεις Ερντογάν στην Ε.Ε. εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκία: Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος (βίντεο)
-

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, η ελληνική ομάδα διπλωματών πέρασε το κατώφλι του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία” στο Σύνταγμα. Τρεις προς τρεις, αυτήν την φορά, χωρίς “τα αυτιά και τα μάτια του Ερντογάν”, τον Ιμπραήμ Καλίν.

Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή μετέφερε τον χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την βούληση του να συνεχιστεί η διαδικασία στο ίδιο πλαίσιο και με τον ίδιο χαρακτήρα. Η συζήτηση κινήθηκε σε καλό κλίμα και όλα δείχνουν ότι θα γίνει και 63ος γύρος.

Στο παρασκήνιο, πάντως, ασκούνται έντονες πιέσεις για συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου, δεδομένου ότι στις 23 και 24 Μαρτίου θα βρίσκονται και οι δυο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

24 ώρες νωρίτερα, πάντως, η Άγκυρα επέδιδε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα-Ισραήλ και ΕΕ για το υπόγειο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη μομφή ότι παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, άρχισε το “ανατολίτικο παζάρι”. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για την Τελωνειακή Ένωση, μια νέα συμφωνία στο Προσφυγικό και την απελευθέρωση της βίζας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, μάλιστα, έδειξε προς μια ανανεωμένη συμφωνία για το Προσφυγικό, δείχνοντας και προς τα πού θα “κάτσουν” οι ισορροπίες.

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ομόλογός του, Aμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος σημειωτέον έχει εκφραστεί θετικά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ