Πολιτική

09 Αυγούστου 2021 10:06 Τελευταία ενημέρωση : 09 Αυγούστου 2021 15:51

Φωτιές: διάγγελμα Μητσοτάκη και συσκέψεις για τα μέτρα

Διάβασέ μου το...

Υπουργικό Συμβούλιο και συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

Φωτιές: διάγγελμα Μητσοτάκη και συσκέψεις για τα μέτρα
-

Στις 11.00 ξεκίνησε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Η σύσκεψη για την στήριξη των πυρόπληκτων έγινε με την συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.

Σύμφωνα με ενημέρωση απο το Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύριο, Τρίτη, στις 15.00, θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Σκέρτσος: Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών σε κτίρια - Γραμμή βοήθειας στο 1135

Δύο θέματα αναδεικνύει, με ανάρτησή του στο facebook, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος: Πρώτον, ότι τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών καταγράφουν ήδη τις ζημιές σε κτίρια στις πυρόπληκτες περιοχές και δεύτερον, ότι οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου έχει ως εξής: «Τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών βρίσκονται ήδη στις πυρόπληκτες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν σε κτίρια και κατοικίες οι πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας.

Θυμίζουμε ότι όλοι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν κατοικίες και οικισμούς μπορούν να καλούν το 1135 προκειμένου να λάβουν οδηγίες για την προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί από το Δημόσιο. Ήδη, σε αυτό το πλαίσιο, περισσότεροι από 1.500 πυρόπληκτοι έχουν λάβει προσωρινή στεγαστική συνδρομή».

ΣΥΡΙΖΑ: Μάταια ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την διαθεσιμότητα του Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τη διαθεσιμότητα του Ταξιάρχου της ΕΛΑΣ, ο οποίος ζήτησε πολιτικό μέσο για να δράσει η πυροσβεστική στην Αρκαδία.

«Μάταια ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την διαθεσιμότητα του Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ. που ζητούσε "πολιτικό μέσο" για να δράσει η πυροσβεστική στην Αρκαδία. Αναμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει αν ο ανώτερος Αξιωματικός εκτελούσε εντολές πολιτικών του προϊσταμένων και αν αυτή ήταν η τακτική του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη την εβδομάδα του πύρινου εφιάλτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννηματά: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ώστε η ελπίδα να ξαναγυρίσει στα καμένα

Ταυτόχρονα με την επανάληψη της έκκλησής της «να διατεθούν επιτέλους όλα τα μέσα για να σταματήσει η καταστροφή», η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε νέα, σημερινή δήλωσή της, ζητάει από την κυβέρνηση «ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ώστε η ελπίδα να ξαναγυρίσει στα καμένα», επίσης «αναμόρφωση εκ βάθρων του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της αποκέντρωσης», όπως και άμεση στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους.

Αναλυτικά, η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι «πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι δίνουν για μια ακόμη μέρα τη μάχη για να δοθεί τέλος στον εφιάλτη της φωτιάς στην Εύβοια και άλλες περιοχές. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση να διατεθούν επιτέλους όλα τα μέσα για να σταματήσει η καταστροφή» και προσθέτει:

«Θα χρειασθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ώστε η ελπίδα να ξαναγυρίσει στα καμένα. Και η αναμόρφωση εκ βάθρων του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της αποκέντρωσης, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρώτα από όλα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Η απογοήτευση τούς πνίγει. Η ταλαιπωρία τους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να ενισχυθούν οικονομικά και να στεγαστούν σε αξιοπρεπή καταλύματα (σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια) μέχρι να μπορέσουν με τη συνδρομή της πολιτείας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επιτέλους, αποτελεσματικές δράσεις από την κυβέρνηση», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.


Ειδήσεις σήμερα:

“Το ματς του θανάτου”: H ομάδα που επέλεξε να πεθάνει, παρά να σκύψει το κεφάλι στον Χίτλερ

Φωτιά στην Εύβοια - Κοντζιάς: οι περιοχές που καίγονται δεν σχετίζονται με ανεμογεννήτριες

Φωτιά στην Γορτυνία: σε διαθεσιμότητα αξιωματικός, μετά από καταγγελία για πολιτικό μέσο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ