Κόσμος

16 Οκτωβρίου 2023 22:03 Τελευταία ενημέρωση : 17 Οκτωβρίου 2023 00:04

Βρυξέλλες: Ένοπλη επίθεση με νεκρούς - Ο δράστης φώναζε ο “Αλλάχ είναι μεγάλος” (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τα θύματα φορούσαν ποδοσφαιρικές φανέλες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή.

Βρυξέλλες: Ένοπλη επίθεση με νεκρούς - Ο δράστης φώναζε ο “Αλλάχ είναι μεγάλος” (βίντεο)
-

Δύο άτομα σουηδικής υπηκοότητας δολοφονήθηκαν από πυρά στο κέντρο των Βρυξελλών, όπως ανέφερε η βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws».

Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι είναι πιθανό οι δύο άτυχοι να ήταν φίλαθλοι (φέρονται να φορούσαν φανέλες της Εθνικής Σουηδίας), προκειμένου να δώσουν το παρόν στον εν εξελίξει αγώνα του Βελγίου με τους Σουηδούς για τα προκριματικά του Euro 2024. Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, το παιχνίδι ανάμεσα στο Βέλγιο και τη Σουηδία, στο στάδιο King Baudouin, διακόπτεται οριστικά. 

Ο κόσμος έχει λάβει οδηγίες να παραμείνει εντός του σταδίου, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ εκπρόσωπος των εισαγγελέων των Βρυξελλών, που χειρίζονται την υπόθεση, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα ή οποιοδήποτε πιθανό κίνητρο.

AP - Βρυξέλλες - ένοπλη επίθεση

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας «Het Laaste Niews» δείχνει έναν άνδρα με πορτοκαλί μπουφάν πάνω σε ένα σκούτερ να πυροβολεί σε διασταύρωση αρχικά δύο φορές, μετά άλλες τρεις και στη συνέχεια να τρέχει σε ένα κτίριο, όπου ακούστηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί. Αποχώρησε από το κτίριο, έκανε μερικά βήματα πίσω και πυροβόλησε άλλη μια φορά.

Βελγική εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις ενός μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε ότι ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» πριν από τους πυροβολισμούς.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού

Στην κατηγορία 4 ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες, εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης 

Τον αποτροπιασμό του για την αποψινή δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Απόψε λάβαμε φρικτά νέα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Στρόμερ.

Η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη βελγική, συμπλήρωσε.

Μισέλ: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία, τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

Σχοινάς: Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία

«Σοκαρισμένοι από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το βράδυ» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Σημειώνει ότι «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Συγκλονιστική μαρτυρία στον ΑΝΤ1 επιζήσασας της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ (βίντεο)

Δακτύλιος: Συμπληρωματικές πληροφορίες από την ΕΛΑΣ

Αμαζόνιος: Ιστορική ξηρασία απειλεί ανθρώπους και οικοσύστημα