Υγεία - Περιβάλλον

23 Νοεμβρίου 2023 10:58 Τελευταία ενημέρωση : 23 Νοεμβρίου 2023 21:49

Απολογία Πισπιρίγκου: Η περιγραφή της για το επεισόδιο που άφησε την Τζωρτζίνα τετραπληγική (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Στο δικαστήριο βρίσκεται και ο Μάνος Δασκαλάκης αλλά και η οικογένεια της 35χρονης.

Απολογία Πισπιρίγκου: Η περιγραφή της για το επεισόδιο που άφησε την Τζωρτζίνα τετραπληγική (βίντεο)
-

Της Λίας Κοντοπούλου

Για δεύτερη μέρα αναμένεται να συνεχιστεί η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τις κακουργηματικές κατηγορίες που της αποδίδονται για την υπόθεση θανάτου της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η απολογία της κατηγορουμένης μητέρας από την Πάτρα αναμένεται να είναι πολύωρη και λεπτομερής, καθώς πρόκειται να επικεντρωθεί στα κρίσιμα και «ύποπτα» περιστατικά που αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία για το διάστημα που η 9χρονη μπαινόβγαινε σε νοσηλευτικά ιδρύματα, μέχρι που άφησε την τελευταία της πνοή από χορήγηση υπερβολικής δόσης κεταμίνης.

H 35χρονη περιγράφει ενώπιον του δικαστηρίου αναλυτικά το επεισόδιο που άφησε την 9χρονη Τζωρτζίνα τετραπληγική, ενώ κοιμόταν μαζί της στο σπίτι της μητέρας και του πατριού της. Όπως είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου, το κοριτσάκι της περιέγραψε κάτι σαν «βόμβα» στην πλάτη.

«Θα ξεκινήσω μια μέρα πριν από την εισαγωγή. Υπήρχε ένας τσακωμός με τον πρώην σύζυγό μου και είχα πάει στο σπίτι της μητέρας μου. Είναι μισή ώρα από την Πάτρα.  Το μεσημέρι έκανε μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης. Διάβασε και το βράδυ παραγγείλαμε από έξω και έφαγε και παγωτό. Γύρω στις 11 το βράδυ με την αδελφή μου και τη Τζωρτζίνα μου μιλούσαμε για την τέταρτη εγκυμοσύνη μου. Με πήρε μια τόσο δυνατή αγκαλιά και μου είπε: «μανούλα μου σε αγαπάω». Πήρε το τάμπλετ και κοιμήθηκε. Η νύχτα ήταν ήρεμη. Εγώ πάντα κοιμάμαι με ανοιχτή την τηλεόραση. Γύρω στις 6:30, αν θυμάμαι καλά, την ένιωσα δίπλα μου σαν να τινάχτηκε στο κρεβάτι, ένα τράνταγμα.

Την ξύπνησα, της είπε τι συμβαίνει και μου απάντησε όλα καλά. Τη χάιδεψα και κοιμήθηκε. Σηκώθηκα να πιω νερό και η αδελφή μου με ρώτησε, της εξήγησα και επέστρεψα στο κρεβάτι. Ακούμπησα στο μπράτσο μου το κεφάλι της και έβλεπα τηλεόραση για κανένα δεκάλεπτο. Ξανατραντάχτηκε κια άρχισε να τρέμει. Το άνω χείλος ήταν κόκκινο. «Μανούλα, κάτι έχω, τρέμω. Είδα ένα όνειρο».
Φώναξα τη Δήμητρα, είπε η Τζωρτζίνα ότι είδε όνειρο ότι ο μπαμπάς φώναζε στη μαμά. Μας είπε για έναν πόνο σαν βόμβα πίσω ψηλά στην πλάτη», περιέγραψε η κατηγορούμενη στην απολογία της.

ΡΟΥΛΑ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ - ΔΙΚΗ
Στη συνέχεια η Ρούλα Πισπιριπγκου είπε πως αποφάσισαν να πάνε το κοριτσάκι στο νοσοκομείο. «Παρότι φοβόταν τους γιατρούς, ήθελε να τη δει γιατρός. Ξύπνησε ο πατριός και η μητέρα μου και όλοι μαζί προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αν είναι κάτι τόσο σοβαρό ή κάποιος φόβος. Επέμενε να την πάμε στο γιατρό.Μας βόλευε το Καραμανδάνειο, ήταν πιο κοντά. Δεν ντύθηκα και το παιδί ήταν με τις πιτζάμες. Όταν έχεις χάσει δυο παιδιά ακόμα και ένα βηχαλάκι ήταν κατευθείαν στο γιατρό. Ο απόλυτος φόβος, μην τρέχεις μην χτυπήσεις. Ήθελα να την έχω προστατευμένη. Πίστευα ότι οφειλόταν σε όνειρο που είδε. Δεν μπορούσα να φανταστώ την έκβαση όλης της νοσηλείας. Δεν ήξερα ούτε αν είναι σπασμός, ούτε αν είναι τρομώδες περιστατικό. Το πώς το έγραψαν στα ιστορικά δεν ξέρω», υποστήριξε.
Στη συνέχεια η κατηγορούμενη είπε πως ενημέρωσε τον πατέρα της Τζωρτζίνας. «Μου είπε η αδελφή μου πως όταν ήρθε ο Μάνος το παιδί δεν τον ήθελε και αυτός άρχισε να μου φωνάζει. Μπήκα να δω και μου είπε η Δήμητρα ότι του φώναζε «δεν σε θέλω, τη μαμά μου θέλω». Ο Μάνος δεν ήθελε να δεχθεί την άρνηση του παιδιού για εκείνον. Η Τζωρτζίνα έκανε τελικά εισαγωγή γιατί μου είπαν ότι υπάρχει ένα είδος επιληψίας που εμφανίζεται στα οκτώ και επειδή είχα και τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών είπα ότι έπρεπε να μείνει», περιέγραψε και συνέχισε: «Κάναμε τη μαγνητική στον Άγιο Ανδρέα.

Μέχρι μα επιστρέψουμε στο Καραμανδάνειο ο Μάνος μέσω γνωστού είχε μάθει το αποτέλεσμα και πως ήταν καθαρή. Ρώτησα για την επιληψία και μου εξήγησαν ότι υπάρχει ένα είδος που εμφανίζεται στα οκτώ και δεν φαίνεται πάντα στο εγκεφαλογράφημα. Κάποια στιγμή έκανε κάποιες σφίξεις, δεν θυμάμαι αν ήταν 8 ή 9 του μήνα και μου είπαν οι γιατροί ότι μέχρι 120 σφίξεις δεν υπάρχει θέμα. Κάναμε το εγκεφαλογράφημα, ο κ.Κατερέλος ο ιατρός πάλι μου είπε ότι δεν βλέπει κάτι. Μου είπαν ότι θεωρούν ότι είναι κάτι το ψυχολογικό, γιατί και η μαγνητική είναι καθαρή.
Εκείνη την ώρα τους είπα ότι  το παιδί έχει περάσει πολύ δύσκολα, το έχει σωματοποιήσει ότι δεν εκφράστηκε, δεν έκλαψε.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου με τρεμάμενη φωνή μίλησε και για την Ίριδα και για την επιθυμία που είχε η Τζωρτζίνα να έχει και πάλι αδελφάκι, μετά το θάνατο της Μαλένας: «Είχε την έγνοια να κάνει αδελφάκι και πριν από την Ίριδα. Μας το είχε πει παιδοψυχολόγος στο σχολείο. Αρχικά ο Μάνος δεν ήθελε, όμως μετά ήταν πιο θετικός. Όταν ξαφνικά χάνεις το ένα παιδί, όταν έχεις συνηθίσει να κρατάς στα χέρια σου δυο παιδάκια, παθαίνεις σοκ.  Η Ίριδα δεν ήταν το αναπληρωματικό παιδί. Ήταν η χαρά της ζωής. Γι' αυτό το λόγο της δώσαμε το όνομα αυτό, τα χρώματα του ουράνιου τόξου μετά την καταιγίδα. Όμως έσβησε ξανά τα χρώματα της Ίριδας...».
Το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στην καταγραφή των πρακτικών. Λίγο αργότερα η διαδικασία συνεχίστηκε
Πισπιρίγκου - Δίκη
Ξεσπώντας συχνά σε κλάματα και μιλώντας πολύ αναλυτικά για κάθε μία φάση νοσηλείας της Τζωρζίνας από τη στιγμή που εισήχθη στο Καραμανδάνειο μέχρι και τη νοσηλεία στο Παίδων, η Ρούλα Πισπιριγκου επιχείρησε να αντικρούσει το κατηγορητήριο που τη βαραίνει και να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται εκείνη για το θάνατο της Τζωρτζίνας. 
Μίλησε με λεπτομέρειες για το πρώτο επεισόδιο ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όταν οι γιατροί κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή το οκτάχρονο κορίτσι και να δώσουν εντολή να μεταφερθεί στη ΜΕΘ στο Ρίο.
«Ετοιμάζαμε να βγούμε από το Καραμανδάνειο και είχα πει και στον Μάνο ότι θα επιστρέψουμε στο σπίτι της μητέρας μου.
Άκουσα την Τζωρτζίνα να κάνει αυτόν τον νοσηρό βήχα και μου λέει «μαμά, εμετό». Έβγαλε ένα κολλώδες υγρό, σαν σάλια. Είχα ήδη φωνάξει τη νοσηλεία, είχα χτυπήσει το κουδούνι, αλλά δεν ήρθε κανένας. Βγήκα και τους είπα να έρθουν γιατί το παιδί δεν είναι καλά. Ήρθε μια νοσοκόμα, της είπα τι έγινε, φώναξε τη γιατρό. Σε όλες τις νοσηλείες ήμουν ήρεμη και εδώ στο δικαστήριο μιλούσα με ευγένεια. Όμως άρχισα να φωνάζω «Μα, αν είναι δυνατόν, μου λέτε ότι κάνατε εξετάσεις και ότι το παιδί είναι καλά και ότι έχει ψυχολογικά, αυτό το παιδί θα βγάζατε έξω;». Ήμουν πολύ εκνευρισμένη. Μου λέει «ηρεμήστε, μόνο κάποια αύξηση στα λευκά έχουμε δει. Θα σταματήσει να τρώει, θα βάλουμε ορό και θα την παρακολουθήσουμε», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου. 
Η κατηγορούμενη συνέχισε να περιγράφει την κατάσταση της υγείας του παιδιού, που παρουσιάζε ξανά τα ίδια συμπτώματα και στο τι της έλεγαν οι γιατροί. «Μας έλεγαν ότι έχει λεμφαδένες, της κοιλιάς είναι διογκωμένοι. «Παναγία μου καήκαμε», είπα, μου κόπηκαν τα πόδια, γιατί είχε λεμφαδένες και η Μαλένα. «Μην μου πείτε ότι έχει λευχαιμία», είπα στους γιατρούς και απάντησαν ότι έχει απλά μια γαστρεντερίτιδα. Κανείς μας δεν είχε και μου απάντησαν ότι μπορεί να την κόλλησε εδώ. Ήταν στα όρια της εξάντλησης το παιδί. Δεν μου άρεσε και το χρώμα της. Μου είπαν να μην ανησυχώ.  Επειδή δεν έτρωγε σούπες ρώτησα τους γιατρούς και της παρήγγειλα μπιφτέκι. 
Τη νύχτα που κοιμόταν, πάλι βαριανάσενε και πάλι είχε βήχα και εμετό», συνέχισε να περιγράφει η 34χρονη, λέγοντας πως το κοριτσάκι διαμαρτυρόταν και έλεγε «δεν θέλω να με πονέσουν, δεν θέλω να με πονέσουν».

ΡΟΥΛΑ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ - ΔΙΚΗ
«Μας είπαν ότι έχει βροχοπνευμονία, παρότι δεν είχε πυρετό. Τελικά τι είχε; Γαστρεντερίτιδα; βροχοπνευμονία; Πήγαιναν από τη μια διάγνωση στην άλλη. Με είχαν εκνευρίσει. Ήθελα να την πάω στο Ρίο», συνέχισε εμφανώς φορτισμένη την απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου. 
Ξέσπασε, όταν περιέγραψε το επεισόδιο της πρώτης ανακοπής στο Καραμανδάνειο που άφησε το κοριτσάκι τετραπληγικό.
«Κάποια στιγμή άρχισε να κατεβαίνει το οξυγόνο. Χτύπησα το κουδούνι. Το παιδί σηκώνεται πάνω, πάει να ανασάνει και κάνει προς τα πίσω. Δεν μπορούσα να δω το οξύμετρο.
Έρχεται η νοσοκόμα, πανικοβλήθηκε, ταράχτηκε και φώναξε τους γιατρούς. Βγήκα και εγώ και τους συνάντησα στο διάδρομο τους είπα τι έγινε με το παιδί. Όλα έγιναν μέσα σε 2 λεπτά. Είδα την γιατρό να κατεβάζει το κρεβάτι και να κάνει ΚΑΡΠΑ. Εκείνη την ώρα πέθανα, μου κόπηκαν τα πόδια, γιατί ήξερα από τη Μαλένα τι συμβαίνει. Κάθισα,  έχει έρθει και ο Μάνος. Ήρθε και μια γιατρός είδα το παιδί σε μια σανίδα πάνω με τα μαλλάκια πίσω και τη γιατρό να κάνει μια ένεση στην καρδιά. Έμαθα μετά ότι είναι αδρεναλίνη.  Μετά από ώρα, δεν ξέρω πόση, είδα τον κ.Χασαπόπουλο. Μπήκε μέσα, εγώ έχοντας τα κομποσκοίνια να προσεύχομαι, ο Μάνος να κρατά το κεφάλι του και να λέει «είσαι δυνατή». Μετά από ώρα ακούμε χειροκροτήματα «ζει» φώναζαν οι γιατροί και μας είπαν ότι θα πάει στη ΜΕΘ στο Ρίο. Δεν μας είπε κανείς ότι θα έχει εγκεφαλικό πρόβλημα. Ήταν κλαμένος ο κ.Χασαπόπουλος, μας είπε ότι έπαθε ανακοπή αλλά επανήλθε.
Τόση ώρα δεν ήταν μαζί μας και ήρθε πάλι...», είπε ξεσπώντας σε κλάματα η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η κατηγορούμενη μίλησε αναλυτικά για τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου και για το τι της έλεγε ο διευθυντής της Μονάδας Ανδρέας Ηλιάδης. 

«Μας είπε ότι είναι κρίσιμη η κατάστασή της. Μας είπε ότι υπάρχει μια μέθοδος υποθερμίας, ότι θα παγώσει το σώμα του παιδιού και θα το επαναφέρει για να δει εάν έχει πρόβλημα το παιδί και πως είναι κάτι πρωτοποριακό.

ΡΟΥΛΑ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
«γιατρέ, το παιδί στα χέρια σου», του είπαμε. Μας είπε ότι είμαστε μια αγκαλιά, μια οικογένεια και θα είναι δίπλα στο παιδί. Η καρδιά της Τζωρτζίνας μας είπε ότι βελτιώνεται και πως πάει καλά η υποθερμία. Πανηγυρίζαμε εμείς. Όμως εδώ έλεγε για τα νεφρά, ότι ετοιμαζόταν για αιμοκάθαρση. Τον άκουγα εδώ που κατέθετε και ήθελα να τον ρωτήσω, γιατί δεν μας τα έλεγε τότε;», είπε με ένταση η κατηγορούμενη.
Λύγισε όταν περιέγραψε την εικόνα του κοριτσιού στην ΜΕΘ: «Την είδαμε ήταν όλο καλώδια, οροί, διασωληνωμένη. Δεν μπορούσες να το αντέξεις να το βλέπεις έτσι το παιδί σου οκτώ ετών. 
Μας είπε ο κ.Ηλιάδης ότι έχει οίδημα, ότι μπορεί να έχει πρόβλημα στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί και όχι. 
Μπορεί να μείνει σε κώμα, μπορεί σε τίποτα, «θα τα δούμε», μας έλεγε».
Στη συνέχεια η κατηγορούμενη αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στο γραφείο του εντατικολόγου: «Μας κάλεσε στο γραφείο του. Ήταν γεμάτο φωτογραφίες παιδιών. Μας είπε ότι έχουν κάποιες ηρωίδες μαμάδες που έχουν δωρήσει τα όργανα. Εγώ δεν ήθελα να γίνω ηρωίδα μάνα που δώρισα τα όργανα του παιδιού μου, όμως εμένα το ενδιαφέρον μου ήταν στο παιδάκι που είχε σε μία φωτογραφία πάνω από το κεφάλι του που είχε καταφέρει να επανέλθει και μιλούσε πέντε γλώσσες. Μπορεί να είναι εγωιστικό, αλλά εγώ γι' αυτό το παιδάκι ρωτούσα. Μας ρώτησε αν μας ενδιαφέρει η δωρεά οργάνων και του είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει. Μας είπε ότι θα ήταν τετραπληγική, δεν θα μπορούσε να φάει, να πιει, δεν ήξερε καν αν βλέπει. Είχαμε κάνει μια κουβέντα για γονιδιακό έλεγχο. Πήγαμε στο Ωνάσειο και κάναμε κάποιες εξετάσεις», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία στη συνέχεια άφησε αιχμές ότι ο εντατικολόγος διέρρευσε σε ΜΜΕ τους διαλόγους που είχε με το ζεύγος Δασκαλάκη στο γραφείο του.

Στο δικαστήριο βρίσκεται και ο Μάνος Δασκαλάκης.

Κατά την πρώτη ημέρα της απολογίας της (15 Νοεμβρίου 2023) η Ρούλα Πισπιρίγκου αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η ίδια προκάλεσε τον θάνατο της κόρης της, περιορίστηκε να μιλήσει για τη σχέση που είχε με το παιδί της, περιέγραψε την καθημερινότητα της οικογένειας και σκιαγράφησε τον χαρακτήρα της 9χρονης που, όπως τόνισε, δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα που μετέφεραν στο δικαστήριο μάρτυρες κατηγορίας. Δηλαδή δεν ήταν ένα μοναχικό και φοβισμένο παιδί αλλά «πάρα πολύ κοινωνικό», «το πιο χαρισματικό παιδί του κόσμου».

Σε δηλώσεις έξω από την αίθουσα ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε πως στην υπόθεση αυτή έχουν ακουστεί "τέρατα" ενώ για τον Μάνο Δασκαλάκη ανέφερε πως "έχει απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στην κατηγορουμένη και την οικογένειά της".

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Δημήτριος: Μπαράζ διαρρήξεων από νεαρούς

Καβάλα: “Αστυνομικός” βίαζε και λήστευε τα θύματα του

Εκλογές στην Ολλανδία - Βίλντερς: Πρωτιά για τον ακροδεξιό πολιτικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ