Πολιτισμός

07 Φεβρουαρίου 2024 09:03

“The 2night show” – Σταύρος Παναγιωτίδης: Η ιστορία είναι γεμάτη από μύθους που δεν ευσταθούν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε ο δημοφιλής ιστορικός για τους Σπαρτιάτες, το Μαρμαρωμένο Βασιλιά αλλά και το... Νίκο Καζαντζάκη.

“The 2night show” – Σταύρος Παναγιωτίδης: Η ιστορία είναι γεμάτη από μύθους που δεν ευσταθούν (βίντεο)
-

Καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, «The 2Night Show» βρέθηκε ο κοινωνιολόγος ιστορικός Σταύρος Παναγιωτίδης το βράδυ της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου.

Ο αγαπημένος κωμικός αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του να… “κατεδαφίζει” δημοφιλείς μύθους της ιστορίας όπως η σκληρότητα των Σπαρτιατών απέναντι στα ασθενή βρέφη. «Νομίζω ότι τους έχουμε αδικήσει λίγο. Κι όσον αφορά την εγκατάλειψη θανάτωση των ασθενών βρεφών, να πούμε ότι ήταν μια τακτική η οποία εφαρμοζόταν και σε άλλες πόλεις – και μάλιστα και στην Αθήνα».

Σταύρος Παναγιωτίδης - The 2Night Show

Αναφερόμενος στην περιβόητη ρήξη του Νίκου Καζαντζάκη με την Εκκλησία σημείωσε: «Εγώ πάντως ξέρω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ποτέ δεν αφόρισε το Καζαντζάκη. Αντιθέτως ειπώθηκε, ότι τα μυθιστορήματά του κοσμούν την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη».

Τέλος αναφερόμενος στην ιστορία της λαϊκής παράδοσης για το Μαρμαρωμένο Βασιλιά, τόνισε ότι «πρόκειται για μύθο, ο οποίος δημιουργήθηκε σταδιακά επειδή ποτέ μετά από τη μάχη της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, δε βρέθηκε η σορός του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όπως βρέθηκαν οι σοροί πολλών άλλων πολεμιστών».

Ειδήσεις σήμερα: 

“The 2Night Show” – Ατζαράκης: Δεν είναι ο στόχος μου να μοιράσω γροθιές στο στομάχι…

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν απέφυγε την δίωξη για χειρισμό απόρρητων εγγράφων

Κρήτη – Λιμενικό: Σύλληψη αξιωματικού μετά από παρακολούθηση των “Αδιάφθορων”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ