Καιρός

17 Ιουνίου 2019 17:26

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ο «πόλεμος» του καλοκαιριού που έρχεται και της άνοιξης που φεύγει, συνεχίζεται με ζέστη, λιακάδες αλλά και με βροχές και μπόρες.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Το Άγιο Πνεύμα, ας μας φωτίσει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σύνεση και ψυχραιμία για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από την φετινή παραγωγή. 

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα αλλά γρήγορα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει οπότε το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες ισχυρότερες στα δυτικά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά, και τοπικές μπόρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τα βουνά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 34 και νοτιότερα από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Μεταβλητούς ασθενείς ανέμους αναμένουμε στα δυτικά και βοριάδες στο Αιγαίο 3 με 5 μποφόρ.    

O καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 18/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, συνεχίζεται η παρουσία των τετρανύχων  στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Οι τετράνυχοι είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων. Απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο - αργότερα  κιτρινοκαστανό - τελικά ξηραίνονται και πέφτουν. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξή τους.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό: