Καιρός

18 Οκτωβρίου 2019 17:15

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Φθινοπωρινός καιρός, με ηλιοφάνεια και τοπικές μπόρες, παροδικά ισχυρές, το Σάββατο. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η καλοκαιρινή επιμονή του Οκτώβρη, θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και το τρίτο Σαββατοκύριακο του μήνα, βάζοντας μόνο μερικές «φθινοπωρινές πινελιές», κυρίως στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. 

Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις στην Κρήτη, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανά ισχυρές στα νότια. Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αναμένονται στην υπόλοιπη χώρα, πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, με σύντομες τοπικές μπόρες, κυρίως σε Στερεά και Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, ασθενείς σε ένταση, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φυσούν βοριάδες από το απόγευμα, μέχρι 4 μποφόρ.

 

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 19/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου αναφέρει πως, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, διαπιστώθηκε έναρξη προσβολών από τον περονόσπορο στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου. Τα συμπτώματα είναι:

  1. Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των  φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
  2. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.
  3. Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό. 

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-26oC (άριστη θερμοκρασία 18-22oC).

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ