Γενικά

30 Απριλίου 2015 08:33 Τελευταία ενημέρωση : -

«Ενταφιάζει» το ίντερνετ η κυβέρνηση με φόρο που επιβάλει

Text to Speech

Παρέμβαση των εκδοτών διαδικτύου για τον φόρο που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση σε όλες τις online διαφημίσεις.

Την αντίδραση των εκδοτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Διαδικτύου προκάλεσε η φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% σε όλες τις online διαφημίσεις.

Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου που εκπροσωπεί την πλειονότητα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με την οποία ζητά να μην προωθηθεί σχετική ρύθμιση.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, επιβολή τέτοιου νόμου θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για την ήδη αναιμική αγορά των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην Ελλάδα , δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των ψηφιακών μέσων. 

Τονίζουν ότι στο ίντερνετ ο ανταγωνισμός δεν περιορίζεται σε "τοπικό επίπεδο", όπως ισχύει στην τηλεόραση, αλλά απο όλον τον πλανήτη μπορεί κάποιος να αναρτά ιστοσελίδες σε όποια γλώσσα θέλει, αποκομμίζοντας κέρδη απο διαφημίσεις, χωρίς όμως να φορολογούνται στην χώρα όπου βρίσκονται ή σε εκείνη που απευθύνεται η ιστοσελίδα τους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, Δημήτρη Μάρη , ότι αν επιβληθεί ο φημολογούμμενος φόρος, θα δημιουργηθούν εταιρείες δύο ταχυτήτων, με ωφελημένες τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα στο εξωτερικό, καθώς δεν θα επιβαρυνθούν με τον φόρο.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει σχέδιο νομικής, θεσμικής και φορολογικής ρύθμισης της αγοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η πληροφόρησή μας αναφέρεται στο ότι επιχειρείται να επεκταθεί το μέτρο της φορολόγησης των διαφημίσεων σε όλα τα ψηφιακά μέσα, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

Πρόκειται για μια ευθεία απόπειρα παρεμβατισμού, που ουσιαστικά αγνοεί τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μέσων ενημέρωσης και θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, στη σημερινή της μορφή. Χωρίς να έχει γίνει καμία προεργασία και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει έναν οριζόντιο φόρο, που ουσιαστικά θα εξοντώσει πολλές από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, καταργώντας άμεσα, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Με το νόμο που προωθείτε, θα βάλετε ένα ακόμη ανάχωμα στη λειτουργία των ελληνικών οnline medίa. Ανάχωμα που δεν αφορά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, χωρίς να απασχολούν εργαζόμενους στη χώρα μας και χωρίς να αποδίδουν φορολογικά έσοδα. Θα πλήξετε δηλαδή περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εταιρείες δυο ταχυτήτων. 

Ως θεσμικό όργανο των Εκδοτών Διαδικτύου, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για την επιβολή του εξοντωτικού φόρου στα ψηφιακά μέσα και να προχωρήσουμε από κοινού σε διαβούλευση για την ορθή λειτουργία τον κλάδου, προς όφελος των εργαζομένων, των ελληνικών επιχειρήσεων και φυσικά της ελληνικής οικονομίας. 

Δεσμευόμαστε να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς καταθέτοντας, άμεσα, προτάσεις για να βάλουμε ένα τέλος στην αναρχία και τις τριγωνικές συναλλαγές που αποτελούν συνήθεις πρακτικές στο χώρο του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. 

VIDEO