Γενικά

02 Ιουνίου 2015 16:43

"Ξανάρχονται" οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Text to Speech

Σε ποιους συντελεστές ΦΠΑ επικεντρώνονται οι συνομιλίες στο Brussels Group. Ποια ιδέα έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση.

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με τον χαμηλότερο να κυμαίνεται από το 6% έως το 7%, τον μεσαίο από το 11% έως το 12% και τον βασικό από το 22% έως το 23%, έχουν επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών μας στο Brussels Group.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την περασμένη Παρασκευή, η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ αποδίδει επιπλέον έσοδα ύψους 900.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, αλλά αύξηση στη διαμονή στα ξενοδοχεία, για την οποία η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ θα φθάσει, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που έχει ρίξει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει:

-         ΦΠΑ 6%  για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων, εφημερίδες, περιοδικά και τα υπόλοιπα έντυπα

-         ΦΠΑ 11%  για τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση 

-         ΦΠΑ 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τα λουλούδια κ.ά. 

Ωστόσο, άλλο ένα σενάριο προτάθηκε από την ελληνική πλευρά περιλάμβανε συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 23% και ένταξη όλων των τροφίμων στον χαμηλότερο συντελεστή (7%). Εξάλλου, υπήρξαν πληροφορίες και για τέσσερις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, ώστε τα τρόφιμα να υπαχθούν σε συντελεστή 7%, αλλά η πιθανότητα αυτή διαψεύστηκε.

VIDEO