Οικονομική πολιτική

13 Μαΐου 2016 20:37 Τελευταία ενημέρωση : -

“Θύελλα” έμμεσων φόρων από τον Ιούνιο

Text to Speech

Ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ποια είναι τα μέτρα που περιλαμβάνει.

“Θύελλα” έμμεσων φόρων από τον Ιούνιο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές σταδιακά από τον Ιούνιο, καθώς έρχεται «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Το πολυνομοσχέδιο με την αύξηση των έμμεσων φόρων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Τα ελληνικά νοικοκυριά θα σηκώσουν πρόσθετο βάρος που ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ.

Το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

- Αυξάνεται από την 1η Ιουλίου ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μια αύξηση που εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή θα προκαλέσει ανατιμήσεις σε καύσιμα, μεταφορές, τυποποιημένα τρόφιμα,  ηλεκτρικά είδη, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, κ.λπ.

- Αυξάνεται από τον Ιούνιο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.  Η αύξηση αναμένεται να είναι 8-10 λεπτά ανα λίτρο αμόλυβδης και 3-5 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Αντιστοίχως, αυξάνεται και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο αλλά και το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης).

- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα αγγίξει ακόμη και το 1 ευρώ το πακέτο.

- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα οινοπνευματώδη ποτά ενώ καταργείται και το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

- Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 10% στη συνδρομητική τηλεόραση ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες δεν θα επιβληθεί τελικά το τέλος για τη χρήση διαδικτύου.

- Από την 1η Ιουλίου επίσης επιβάλλεται φόρος στα επενδυτικά οχήματα.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης  σε καφέ και ηλεκτρονικό τσιγάρο.

- Σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του στο ΣΕΤΕ,  θα εφαρμοστεί από το 2018.

VIDEO