Γενικά

08 Μαΐου 2017 06:51

ΕΣΕΕ: κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα την Κυριακή στην συντριπτική τους πλειοψηφία

Text to Speech

Στο κέντρο της Αθήνας τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά την Κυριακή σε ποσοστό ως και 95% ανά περιοχή. Ανάλογη η εικόνα σε όλη τη χώρα.

ΕΣΕΕ: κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα την Κυριακή στην συντριπτική τους πλειοψηφία

Το φλέγον πλέον ζήτημα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή βρίσκεται πολύ υψηλά στο χρονοδιάγραμμα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για αυτό παρόλο της αργίας της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα στο εκτενές δίκτυο Συλλόγων-Μελών της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΣΕΕ θέλοντας να διερευνήσει την κατάσταση που επικράτησε στις κατά τόπους εμπορικές αγορές, όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις των Εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων πανελλαδικά, όσον αφορά για το αν η τοπικής τους αγορά παρέμεινε ανοιχτή ή κλειστή την Κυριακή.

ATTIKH

Στο κέντρο της Αθήνας ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος Ερμού παρέμεινε κλειστός, ενώ στις κεντρικές εμπορικές οδούς, Αιόλου, Κάνιγγος και Ακαδημίας σε συντριπτικό ποσοστό (95%) παρέμεινε κλειστή η αγορά, ενώ επί της οδού Αθηνάς άνοιξε σχεδόν το ήμισυ των επιχειρήσεων.

 Στα πέριξ, Ομόνοια και γύρω περιοχή του κέντρου τα καταστήματα άνοιξαν σε ένα 10%. Στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου τα καταστήματα κατά  80% έμειναν κλειστά και στη Νέα Σμύρνη κατά 70% ήταν επίσης κλειστά. Όσον αφορά το Κολωνάκι η αγορά είναι μοιρασμένη καθώς άνοιξαν το 50% περίπου και οι μεγάλες αλυσίδες.

Αθήνα - ανοιχτά καταστήματα - μαγαζιά - Κυριακές

Στον Πειραιά, στο σύνολο τα καταστήματα της αγοράς κατά 85% ήταν κλειστά, ενώ επί της οδού Σωτήρας (κεντρικού πεζοδρόμου) 7 στις 10 επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές, δρόμος που συγκεντρώνει υψηλή αναλογία αλυσίδων& franchise. Επίσης, άνοιξαν όλες οι αλυσίδες.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Αττική, παρέμειναν ανοιχτές συνολικά οι αγορές Κηφισιά, Χαλάνδρι και Περιστέρι (κατά 70% ανοιχτό), ενώ στη Γλυφάδα άνοιξε το ήμισυ των επιχειρήσεων του κέντρου. Σε Καλλιθέα και Μαρούσι άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες και οι αγορές έμειναν κλειστές.

Στην υπόλοιπη Αττική η εικόνα είναι η εξής σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια οι αγορές παρέμειναν στο σύνολο τους κλειστές, παρά μόνο στην περιοχή του Μοσχάτου που άνοιξε ένα 20% των επιχειρήσεων. Ενώ, στη Νέα Ιωνία επί της Λεωφόρου Ηρακλείου η αγορά λειτούργησε κανονικά, ενώ η περιφέρεια παρέμεινε κλειστή.

Λάρισα - ανοιχτά καταστήματα - μαγαζιά – Κυριακές

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ

Στη Θεσσαλονίκη, η αγορά παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της κλειστή, ενώ άνοιξε ένα 15%, το οποίο περιλαμβάνει αλυσίδες και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα.

Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, σε Πάτρα και Αγρίνιο τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. 

Στην Θεσσαλία, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα η αγορά παρέμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο μεγάλες αλυσίδες και όχι στο σύνολο τους, ενώ στο Βόλο η αγορά παρέμεινε εντελώς κλειστή και δεν είχε επισκεψιμότητα.

Στα Ιόνια Νησιά, στο Αργοστόλι παρέμειναν ανοιχτά στην πλειονότητά τους τα καταστήματα ενώ στην υπόλοιπη Κεφαλονιά παρέμειναν κλειστά. Στη Λευκάδα η αγορά έμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες.

Όσον αφορά το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, σε Ρόδο, Λέρο, Κώ, Σάμο, Σύρος, Νάξο η αγορά έμεινε κλειστή, ενώ μόνο στη Νάξο  άνοιξαν κάποια τουριστικά μαγαζιά. Στη Σαντορίνη και στην Πάρο- Αντιπάρο η αγορά έμεινε ανοιχτή.

Στην Πελοπόννησο, σε Σπάρτη, Κυπαρισσία, Κιάτο, Άργος, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη,  η αγορά παρέμεινε κλειστή. Ενώ σε Καλαμάτα και  Ναύπλιο  τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και άνοιξαν  μόνο οι αλυσίδες, ενώ στην Κόρινθο άνοιξαν μόνο κάποια μεμονωμένα καταστήματα.

Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, στα Χανιά κατά 95% ήταν κλειστή η αγορά.  Στο Αγ. Νικόλαο Λασιθίου και στο Ρέθυμνο άνοιξε ένα 20% κυρίως τουριστικά, ενώ στη Σητεία η αγορά παρέμεινε κλειστή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε Λιβαδειά, Κομοτηνή, Καβάλα, Κατερίνη Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική, Αγ. Κωνσταντίνος, Αταλάντη, Αμύνταιο, Άμφισσα, Φλώρινα, Έδεσσα, Βέροια, Ιωάννινα, Άρτα η αγορά παρέμεινε κλειστή, ενώ στη Κοζάνη άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στη Χαλκίδα η αγορά λειτούργησε κανονικά.

Σαν γενική συνολική εικόνα της χώρας, φαίνεται ότι γενικά οι αγορές παρέμεινα κλειστές, ενώ στην Αττική οι αγορές δεν συμπεριφέρθηκαν ομοιόμορφα με το κέντρο της Αθήνας να έχει αρκετές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο κλείσιμο, με αλυσίδες που δεν άνοιξαν λόγω των κινητοποιήσεων. Στην υπόλοιπη Αττική άνοιξαν ορισμένες αγορές, ενώ κάποιες άλλες λειτούργησαν μόνο σε κεντρικούς δρόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO