Οικονομική πολιτική

11 Ιουνίου 2018 12:00

Ο νέος ΕΝΦΙΑ συμπληρώνει το “μωσαΐκό” του πολυνομοσχεδίου

Text to Speech

Τι θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Την Πέμπτη η ψήφιση των εφαρμοστικού νόμου και η δόση από τον ESM.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ συμπληρώνει το “μωσαΐκό” του πολυνομοσχεδίου

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται το «πάζλ» με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται αυτή την Πέμπτη μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019 - 2022).

Την Πέμπτη «κληρώνει» επίσης και για την δόση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την 3η αξιολόγηση και η εκταμίευση της θα κριθεί με βάση τα καινούργια στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει συγκεντρώσει και θα αποστείλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- ESM  η ελληνική πλευρά.

Για να μην χαθούν αυτά τα λεφτά τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 15 Ιουνίου, διαφορετικά επιστρέφουν στον «κουμπαρά» του δανείου των 86 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο πληρωμών μετά τον Απρίλιο όπου τα κρατικά φέσια μειώθηκαν μόλις κατά 130 εκατ. ευρώ στα 3,35 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο ορίζει πως μέχρι τον Αύγουστο οι οφειλές αυτές θα πρέπει να μηδενιστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και από τα λεφτά των δόσεων, αλλά και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Τράπεζα - Γκισέ - λεφτά

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές ο «πέλεκυς» για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι βαρύς. Οι νέες αξίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με Υπουργική απόφαση ως στις 14 Ιουνίου, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένα για το 15% των υπόχρεων στον ενιαίο φόρο.

Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτων υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια, το 15% που θα έχει αυξημένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 20 ευρώ και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, «χτυπώντας» μεταξύ άλλων λαϊκές κατοικίες αλλά και τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 67% των φορολογούμενων, δεν θα δουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ενώ παρά τη μείωση των αντικειμενικών που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές της χώρας μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει να μειώνεται ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιαστούν στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Ακίνητα

Το οικονομικό επιτελείο για να περιορίσει τις φοροεπιβαρύνσεις σχεδιάσει παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο και συγκεκριμένα αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και  κατά 50.000 ευρώ ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών. Η πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στους ιδιοκτήτες στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη και την Εκάλη όταν τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα θα είναι φουσκωμένα.

Με τη αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών ολοκληρώνεται ο μεγαλύτερος «κορμός» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που απορρέουν από την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το πολυνομοσχέδιο μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019 -2022), που ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα  (ώς το 5,19% του ΑΕΠ) αναμένεται να ψηφιστούν αυτή την Πέμπτη, 14 Ιουνίου, από τη Βουλή.

Της ψήφισης του Εφαρμοστικού νόμου θα ακολουθήσει η σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η έκθεση αυτή μαζί με εκείνες της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που είναι κομβικό για μια συμφωνία «πακέτο» (χρέος, 4η αξιολόγηση, μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας).

"Πυρά" κατά της Κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ και τις υπόλοιπες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO