Γενικά

05 Δεκεμβρίου 2018 15:14

ΟΟΣΑ: η Ελλάδα “πρωταθλήτρια” στα φορολογικά βάρη

Text to Speech

Στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, στη χώρα μας καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων.

ΟΟΣΑ: η Ελλάδα “πρωταθλήτρια” στα φορολογικά βάρη

Έκθεση για τα φορολογικά έσοδα (Revenue Statistics 1965-2017) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) δείχνει πως οι αυξήσεις φόρων στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2017 ήταν οι μεγαλύτερες μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού.

Εξίσου σημαντικό είναι το εύρημα της έρευνας πως οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα, εξακολουθούν να αυξάνονται, με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από ότι στις άλλες χώρες του Οργανισμού. Το 2017 οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και ανήλθαν στο 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 αυξήθηκαν στο 39,4% του ΑΕΠ από 39,8% το 2016. Όσον αφορά τη διάρθρωσή τους, το μεγαλύτερο μέρος αφορά στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών (δηλαδή τον ΦΠΑ και λοιπούς φόρους στην κατανάλωση) και αντιστοιχεί στο 15,4% του ΑΕΠ. Ακολουθούν τα έσοδα από τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,7% του ΑΕΠ), από τη φορολογία εισοδημάτων και κερδών (9% του ΑΕΠ) και από τη φορολογία της περιουσίας (3,2% του ΑΕΠ). Μία σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα έχει αναλογικά υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών, από ασφαλιστικές εισφορές και από την περιουσία (αντιστοιχούν στο 11,1%, 9,3% και 1,9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ), ενώ έχει αναλογικά χαμηλότερα έσοδα από τη φορολογία εισοδημάτων και κερδών (11,4% του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ).

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας όντως κατοικεί στα λόγια του. Μόνο που αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτήν που βιώνουν οι πολίτες και επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους, δηλαδή τους πιο άδικους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO