Κόμματα

14 Δεκεμβρίου 2016 17:06

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τα πλεονάσματα

Text to Speech

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από Βρούτση και Θεοχάρη. Τι απαντούν κύκλοι του Μαξίμου για τα περί πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% από το 2018 και για 10 χρόνια.

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τα πλεονάσματα

Νέα κόντρα ξέσπασε σήμερα μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά με αφορμή τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κόντρα ξεκίνησε με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, γιατί όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και για 10 χρόνια.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιτύχει πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. «Μετέπειτα», συμπληρώνεται, «αναμένεται η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά από την οποία θα ξεκινήσει σταδιακά να μειώνεται έως το 1,5% μέχρι το 2040».

«Αυτό είναι στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης με υπογραφή Τσίπρα, από ποιον κρύβεστε και κάνετε τώρα λεονταρισμούς;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει τη χώρα.

Θεοχάρης - Βρούτσης - Tweets - πλεονάσματα

«Αυτά έχουν τη δική σας υπογραφή, αφήστε λοιπόν τα ψέματα», ανέφερε από την πλευρά του και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, που επίσης έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Θεοχάρης - Βρούτσης - Tweets - πλεονάσματα

Ακολούθησε δε και ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει, ήδη, υπογράψει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, με σκληρά μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια.

«Για αυτό, ας σταματήσει, επιτέλους, να επιτίθεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με ψέματα και συκοφαντίες. Ας μαζέψει, τουλάχιστον, τους Υπουργούς του, που δηλώνουν ότι δεν πειράζει να χάσουμε και μερικά νησιά», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία κατηγορεί παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι καταστρέφει με κυνισμό τις θυσίες και τις ελπίδες των Ελλήνων.

«Δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή του στην εξουσία πάση θυσία. Η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες του έκαναν τους πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας, να μην τον πιστεύουν για τίποτε και εκείνος αποδέχεται όλα όσα του υποβάλλουν», καταλήγει η ΝΔ.

Μέγαρο Μαξίμου - Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαξίμου: Η ΝΔ πρέπει να γνωρίζει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Κύκλοι του Μαξίμου έσπευσαν να δώσουν «απάντηση», τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος. «Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα, προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα που ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνες με τους ίδιους κύκλους, το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. «Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%! Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση! Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι' αυτό και δεν υπογράφονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με την υπογραφή της "ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου". Η ΝΔ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη λαθροχειρία ψευδόμενη για το τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση, και μάλιστα στην ίδια σελίδα, η Επιτροπή μιλά και για εναλλακτικά σενάρια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% και 1,7% μετά το τέλος του προγράμματος! Το ξεχνά...  Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως λέει και ο λαός μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO